Fortele de ordine din Egipt au primit ordin sa traga cu gloante adevarate in cei care vandalizeaza

Egipt

Noi violente s-au produs joi in Egipt, la o zi dupa reprimarea in forta a demonstratiilor in favoarea fostului presedinte Mohamed Morsi, soldate cu 600 de morti.

In ciuda valului de critici din strainatate, guvernul egiptean nu se arata deloc impaciuitor. Fortele de ordine au primit ordin sa traga cu gloante adevarate in protestatarii care ataca sau vandalizeaza cladiri publice.

Ordinul a venit dupa ce sustinatorii lui Morsi au atacat si incendiat doua cladiri oficiale, la Ghiza. Joi-noapte, fortele de ordine au luat cu asalt inclusiv o moschee in care se aflau trupurile neidentificate, in urma violentelor de miercuri.

Comunitatea internationala se teme tot mai mult ca Egiptul va ajunge fie macinat de un razboi civil, asa cum se intampla in Siria.

Consultari pe tema crizei din Egipt la Consiliul de Securitate al ONU

Citește și
Egipt, revolte - 1
CRIZA IN EGIPT: Cel putin 578 de persoane au murit. Avertizarea MAE catre cetatenii romani
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Cele 15 tari membre ale Consiliului de Securitate al ONU au organizat, joi dupa-amiaza, la New York consultari de urgenta cu usile inchise pe tema crizei din Egipt, au anuntat diplomatii, citati de AFP.

Aceasta reuniune, care a inceput la ora locala 17.30 (vineri, 00.30 ora Romaniei), are loc la cererea comuna a Frantei, Marii Britanii si Australiei, ca urmare a represiunii sangeroase desfasurate de catre politie si armata impotriva manifetantilor la Cairo, condamnata de comunitatea internationala.

Dispersarea sangeroasa de catre armata si politie, miercuri, a manifestantilor pro-Morsi la Cairo si violentele care s-au propagat apoi in toata tara s-au soldat cu 578 de morti, dintre care 535 de civili, a anuntat joi Ministerul Sanatatii.

Detaliind acest bilant, ministerul a precizat ca 228 de persoane au murit doar in piata Rabaa al-Adawiya, principalul punct de reuniune ocupat de aproape o luna si jumatate de sustinatorii presedintelui islamist Mohamed Morsi, destituit si arestat de armata la 3 iulie. Alte 90 de persoane au murit in dispersarea celeilalte manifestantii pro-Morsi de la Cairo. Potrivit autoritatilor, 43 de politisti au fost ucisi miercuri in ziua cea mai sangeroasa de la inlaturarea de la putere a lui Hosni Mubarak.

Politia si armata au luat cu asalt cele doua piete, provocand ciocniri si in restul tarii.

In urma violentelor, a fost decretata stare de urgenta timp de o luna si au fost instituite restrictii de circulatie in jumatate din tara in intervalul orar 19.00-06.00 (20.00-07.00 ora Romaniei).

SUA avertizeaza cetatenii americani sa paraseasca Egiptul

Statele Unite le-au recomandat, joi, cetatenilor lor sa paraseasca Egiptul, iar celor care intentioneaza sa mearga in aceasta tara sa isi amane calatoria din cauza violentelor, relateaza AFP.

"Departamentul de Stat avertizeaza cetatenii americani sa isi amane calatoria in Egipt si pe cei care locuiesc in Egipt sa plece din cauza tulburarilor sociale si politice", potrivit unui comunicat al sectiei consulare a Departamentului de Stat.

Barack Obama a denuntat, joi, reprimarea manifestantilor din Egipt, afirmand ca tara s-a angajat pe "un drum periculos", si a anuntat anularea manevrelor militare comune cu Cairo de luna viitoare, relateaza AFP.

Presedintele, care a vorbit din Martha's Vineyard, in Massachusetts (nord-est), unde isi petrece vacanta, la o zi de la moartea a 525 de persoane in violente, s-a ferit totusi sa rupa toate puntile de legatura cu armata egipteana, vorbind despre relatii de durata intre Washington si Cairo si afirmand ca egiptenii sunt cei care trebuie sa isi decida viitorul.

"Statele Unite condamna puternic masurile luate de Guvernul egiptean interimar", a afirmat Obama, referindu-se in special la reinstaurarea starii de urgenta cu o zi inainte.

"Daca vrem sa mentinem relatiile cu Egiptul, cooperarea noastra obisnuita nu poate sa continue ca si cum n-ar fi nimic ca sunt ucisi civili pe strazi si drepturile regreseaza", a explicat presedintele.

"Prin urmare, in aceasta dimineata am anuntat Guvernul egiptean ca vom anula manevrele militare bienale, care ar fi trebuit sa aiba loc luna viitoare", a dezvaluit el, explicand ca a participat, chiar inainte de interventie, la o reuniune cu echipa sa de securitate nationala.

El a facut aluzie la exercitiul "Bright Star", care se desfasoara la fiecare doi ani intre Egipt si Statele Unite din 1981 si reuneste mai multe mii de militari timp de cateva saptamani.

Aceste manevre, care au fost suspendate deja in 2011 din cauza Primaverii Arabe, au mobilizat la ultima editie din 2009 peste 1.300 de militari americani, precum si contingente venite din Pakistan, Kuwait si Germania. Obama nu a mers pana acolo incat sa anunte suspendarea ajutorului militar acordat de Statele Unite Egiptului, in valoare de 1,3 miliarde de dolari pe an.

"Relatia dintre Statele Unite si Egipt dateaza de decenii. Ea este inradacinata in respectul nostru fata de Egipt ca tara, ca fost centru de civilizatie si ca piatra de capatai pentru pacea in Orientul Mijlociu", a afirmat presedintele.

Norvegia considera ca situatia din Egipt prezinta "toate caracteristicile unei lovituri de stat"

Situatia din Egipt prezinta "toate caracteristicile unei lovituri de stat militare", a apreciat joi seful diplomatiei norvegiene, citat de AFP.

"Are toate caracteristicile unei lovituri de stat militare", a declarat pentru agentia de presa norvegiana NTB ministrul Afacerilor Externe Espen Barth Eide, care nu a calificat direct faptele drept o "lovitura de stat".

"Un presedinte ales a fost demis, un vicepresedinte a demisionat si liderul principal este un comandant militar", a explicat el. "Militarii pretind ca au un plan de revenire rapida la un Guvern civil. Ei spun lucruri bune, dar aproape tot ce s-a produs de la preluarea puterii merge intr-un sens nefavorabil", a considerat ministrul.

Daca Turcia considera ca Egiptul este teatrul unei "lovituri de stat", tarile occidentale evita pana in prezent sa foloseasca acest termen. Acesta obliga Statele Unite sa isi suspende ajutorul acordat Cairo.

MAE: Romanii aflati in Egipt sa evite cu desavarsire zonele unde au loc proteste

MAE atentioneaza cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Egipt sau se afla pe teritoriul acestui stat asupra faptului ca situatia de criza continua, recomandand sa se evite "cu desavarsire" zonele unde isi au sediile principalele institutii guvernamentale si partide si unde au loc proteste.

"Ministerul Afacerilor Externe atentioneaza cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Egipt sau se afla pe teritoriul acestui stat asupra faptului ca situatia de criza continua. Dispersarea demonstratiilor din Cairo, in districtul Nasr City, zona Rabaa al Adaweiya, precum si din Giza, in zona Pietii Al Nahda, a determinat ciocniri violente soldate cu sute de morti si mii de raniti. Se recomanda cetatenilor romani sa evite cu desavarsire zonele unde isi au sediile principalele institutii guvernamentale si partide politice, unde au loc proteste si sa evite implicarea in orice fel de manifestatii", se arata intr-un comunicat transmis joi de MAE.

Ministerul aminteste ca, incepand cu data de 14 august, autoritatile egiptene au anuntat ca s-a instituit starea de urgenta si au fost impuse restrictii de circulatie.

Restrictiile de circulatie se aplica in 14 guvernorate, respectiv in Cairo, Giza, Alexandria, Suez, Ismailia, Assiut, Sohag, Beni Suef, Minya, Beheira, South Sinai, North Sinai, Fayoum și Qena.

Este interzisa circulatia in intervalul orar 19.00 si 06.00. Starea de urgenta va fi valabila 30 de zile.

Cetatenii romani care se afla in aceasta tara sunt sfatuiti sa se adreseze Ambasadei Romaniei in Egipt si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand coordonatele personale, pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
"Habiba, te rog, asigura-ma ca esti bine". Mesajele tulburatoare din mijlocul masacrului din Egipt

Povestile dramatice curg, din pacate, pe banda rulanta intr-un Egipt devastat de masacrul in care si-au pierdut viata cel putin 500 de persoane.

CRIZA IN EGIPT: Cel putin 578 de persoane au murit. Avertizarea MAE catre cetatenii romani
CRIZA IN EGIPT: Cel putin 578 de persoane au murit. Avertizarea MAE catre cetatenii romani

Ziarele din intreaga lume, de la britanicii de la The Guardian pana la nemtii de la Bild, vorbesc despre un moment similar cu masacrul din Piata Tiananmen.

Al-Qaida acuza Statele Unite de organizarea
Al-Qaida acuza Statele Unite de organizarea "complotului" pentru inlaturarea lui Mohamed Morsi

Liderul retelei teroriste Al-Qaida, Ayman Al-Zawahiri, acuza Statele Unite ca "au complotat" cu armata egipteana si cu minoritatea crestina copta pentru demiterea presedintelui Mohamed Morsi.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.