FILMUL atacurilor armate din capitala Canadei. Autoritatile l-au identificat pe cel care a impuscat mortal un militar

×
Codul embed a fost copiat

Un barbat a deschis focul, miercuri dimineata, asupra unui militar la Memorialul national de razboi, iar ulterior cel putin 20 de focuri de arma au fost trase in Parlamentul Canadei, incidentele soldandu-se cu moartea atacatorului si a unui militar.

Miercuri, ora locala 9.52 (16.52, ora Romaniei): Un barbat deschide focul asupra unui militar in fata Memorialului national de razboi de la Ottawa. Acest militar, grav ranit in atacul de la Memorial, a murit ulterior la spital.

9.55: Zeci de focuri de arma sunt trase la sediul Parlamentului din Canada. Intr-o inregistrare video difuzata ulterior, se aude un zgomot puternic inainte de interventia politistilor.

10.00: Politia este plasata in stare de alerta, dupa informatii privind un posibil "al doilea atacator activ" in Parlament.

10.04: Martorii afirma ca atacatorul care a deschis focul la Memorial se indreapta spre Parlament.

Citește și
Chris Brown
Cantaretul Chris Brown, tinta unui atac armat, intr-un club din Los Angeles. Trei persoane au ajuns la spital
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

10.12: Sediul Parlamentului a fost oficial inchis.

10.25: Jandarmeria Regala din Canada cere populatiei sa nu se apropie de sediile deputatilor si senatorilor canadieni.

10.37: Premierul Stephen Harper este evacuat din Parlament si transportat spre o locatie sigura. In momentul atacurilor, el participa la o reuniune saptamanala a Partidului Conservator.

10.40: Liderii celor doua principale partide de opozitie, Thomas Mulcair (de stanga) si Justin Trudeau (din partea Partidului Liberal), de asemenea, au fost evacuati din Parlament.

10.40: Politia avertizeaza ca "un barbat inarmat se afla in continuare in libertate", iar Biroul premierului este informat ca "in apropierea Parlamentului pot fi mai multi atacatori".

10.53: Politia cere populatiei "sa nu se apropie de acoperisurile si geamurile cladirilor din centrul orasului si sa evite intreaga zona".

11.20: Politia confirma moartea unui atacator la Parlementul canadian.

11.45: Un ministru anunta ca un militar ranit de gloante la Memorialul national de razboi a murit din cauza ranilor suferite.

In jurul orei 12.15: Comandamentul aerospatial nord-american (NORAD) este plasat in stare de alerta, intensificand masurile de securitate in spatiul americano-canadian.

13.50: Presedintele american, Barack Obama, a discutat la telefon cu premierul Stephen Harper, anunta Casa Alba.

14.15: "Operatiunea este in curs de desfasurare", informeaza politia, care incearca sa stabileasca "identitatea suspectilor".

14.30: Premierul canadian, Stephen Harper, condamna un "atac josnic" comis la Ottawa.

In jurul orei 17.00, autorul atacului armat comis miercuri in Parlamentul de la Ottawa a fost identificat ca fiind Michael Zehaf-Bibeau, un canadian in varsta de 32 de ani, considerat de serviciile de informatii drept "calator cu grad ridicat de risc" si caruia recent i-a fost retras pasaportul.

Un cont de Twitter, asociat retelei Stat Islamic, a dezvaluit ca Michael Zehaf-Bibeau s-a fi convertit la Islam de curand si a postat o poza in care s-ar afla atacatorul din Canada.

Cel care l-a oprit pe atacatorul din Ottawa, salutat ca un erou

Minstri, deputati si presa din Canada l-au salutat miercuri pe seful securitatii Parlamentului ca pe un "erou", pentru ca l-a impuscat pe atacatorul care a patruns in cladirea federala. Ofiter al Jandarmeriei Regale a Canadei (GRC) timp de 29 de ani, Kevin Vickers, in varsta de 58 de ani, ocupa din 2006 postul de Sergeant at Arms (sergent d'armes, in franceza) de la Camera Comunelor, insarcinat cu securitatea Adunarii si membrilor ei.

Imediat dupa ce autoritatile canadiene au anuntat ca un barbat a fost ucis prin impuscare in Parlament, la Ottawa, mai multi alesi s-au intrecut in a-l elogia pe Vickers, in pofida faptului ca politia refuza, pentru moment, sa precizeze evenimentele care au condus la moartea unui militar canadian postat in fata unui monument militar. "Ii multumesc lui Dumnezeu pentru Sergeant at Arms Kevin Vickers si fortele de securitate canadiene. Adevarati eroi", a afirmat ministrul Justitiei Peter MacKay intr-un mesaj postat pe Twitter.

Ministrul pentru fosti combatanti Julian Fantino si-a exprimat intr-un mesaj postat pe Twittter "recunostinta profunda fata de Sergeant at Arms Kevin Vickers si serviciile de securitate pentru altruismul lor". Senatoarea Linda Frum a postat o fotografie in care apare Vickers si mesajul "Un erou (...) care a impuscat atacatorul". Mai multi jurnalisti acreditati la Parlament subliniau, de asemenea, asupra gestului sefului securitatii Camerei, intre care Mercedes Stephenson de la postul CTV, care a scris intr-un mesaj postat pe Twitter "actiuni eroice ale Sergeant at Arms Kevin Vickers astazi (miercuri). El a salvat vieti".

Un reporter de la postul public CBC Kady O'Malley a scris intr-un mesaj postat pe site-ul de miniblogging "amintiti-mi sa-l strang in brate pe Kevin Vickers cand il vad data viitoare". Sergeant at Arms este un post mostenit de la monarhia britanica. Purtand un costum traditional negru, bicorn si spada, el conduce coloana care-l escorteaza pe presedintele Camerei Comunelor in cursul sesiunilor parlamentare.

Francois Hollande, solidar cu Canada

Presedintele francez François Hollande a transmis miercuri seara Canadei "solidaritatea totala a Frantei", dupa atacul armat de la Parlamentul de la Ottawa, in cursul caruia a fost ucis un militar canadian, a anuntat Palatul Elysée intr-un comunicat.

Presedintele Republicii, care se tine la curent cu evolutia situatiei in capitala canadiana, a transmis "solidaritatea totala a Frantei cu Canada si va trage toate concluziile in legatura cu ceea ce s-a intamplat", se arata in comunicat.

Autorul atacului din Canada a fost identificat

Autorul atacului armat comis miercuri in Parlamentul de la Ottawa a fost identificat ca fiind Michael Zehaf-Bibeau, un canadian in varsta de 32 de ani, considerat de serviciile de informatii drept "calator cu grad ridicat de risc" si caruia recent i-a fost retras pasaportul, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Indentitatea suspectului impuscat de politie la Ottawa a fost dezvaluita initial de postul de televiziune american CBS, care citeaza surse oficiale americane. Potrivit cotidianului canadian Globe and Mail, oficiali canadieni au confirmat identitatea barbatului care a lansat atacul, precizand ca acest canadian este prezentat de serviciile de informatii drept "calator cu grad ridicat de risc".

Michael Zehaf-Bibeau a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru furt si posesie ilegala de arme, in 2003, relateaza postul de televiziune canadian CTV. De asemenea, el este urmarit pentru posesie de stupefiante, in apropiere de Montreal si Ottawa. Zehaf-Bibeau este suspectat ca l-ar fi ucis, in apropiere de Parlament, pe caporalul Nathan Cirillo, care se afla la Memorialul national de razboi din Ottawa, a declarat Ministrul canadian de Externe, John Baird.

Ambasada SUA din Canada a fost inchisa

Ambasada americana la Ottawa, situata la cateva sute de metri de Parlament, a fost inchisa temporar, din cauza incidentelor armate produse miercuri, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Marie Harf, potrivit Mediafax.

"Ambasada de la Ottawa a fost inchisa temporar, iar deplasarile personalului diplomatic au fost restrictionate", a declarat Harf. In acest context, armata americana a anuntat ca a consolidat masurile de securitate la cimitirul militar national din Arlington, in suburbia Washingtonului. Ambasada Rusiei la Ottawa, de asemenea, situata in apropiere de Parlamentul canadian, va ramane deschisa, potrivit unui oficial citat de RIA Novosti.

"Ambasada a consolidat masurile de securitate, insa activitatea sa nu va fi afectata de aceste incidente. Nu intentionam sa inchidem temporar reprezentanta", a declarat diplomatul rus Kirill Kalinin.

Barack Obama condamna "atacurile revoltatoare" care au vizat Canada

Obama a exprimat solidaritatea americanilor cu populatia din Canada, in cursul unei convorbiri telefonice cu premierul canadian Stephen Harper, a anuntat Casa Alb, potrivit AFP citata de Mediafax.

Presedintele american a reafirmat "prietenia si alianta" care exista intre cele doua tari si a propus Canadei ajutor "pentru a raspunde acestor atacuri".

UPDATE 22:57 Premierul Canadei califica atacurile armate din Ottawa drept "acte josnice"

Premierul canadian Stephen Harper a condamnat miercuri atacurile armate comise la Ottawa, calificandu-le drept "josnice", potrivit unui purtator de presa, citat de AFP, relateaza Mediafax.

Harper, care se afla la sediul Parlamentului in momentul atacurilor, s-a intalnit cu lideri ai opozitiei, care au fost, de asemenea, evacuati si transportati intr-o locatie sigura.

"In cursul acestor intalniri, "premierul (...) a condamnat aceste acte josnice", a declarat purtatorul sau de cuvant, Carl Vallée, intr-un comunicat.

UPDATE 21:30 Barack Obama a discutat cu Stephen Harper, dupa atacurile de la Ottawa

"Presedintele Barack Obama a discutat cu premierul Stephen Harper", a declarat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Barbatul impuscat mortal de fortele de ordine dupa ce a deschis focul in sediul Parlamentului canadian purta "val islamic", au declarat oficiali ai politiei canadiene. 

Guvernul Canadei sporise nivelul de alerta antiterorista inainte de atacurile de la Ottawa, dupa un incident islamist petrecut luni si soldat cu doi morti, relateaza BBC News online. Un militant islamist a atacat cu masina, luni, doi militari canadieni, omorandu-l pe unul dintre ei. Atacatorul a fost ucis in schimbul de focuri cu politia. Ca reactie, Canada a sporit nivelul de alerta terorista de la nivelul "scazut" la "mediu".

Membri ai grupului terorist Stat Islamic au planuri privind comiterea de atacuri in Statele Unite si Canada, anunta Biroul Federal american de Investigatii (FBI), cerand autoritatilor sa ramana mobilizate, pe fondul atacurilor de la Ottawa. Potrivit FBI, serviciile secrete au interceptat de curand conversatii ale unor membri ai grupului terorist Stat Islamic care analizau posibilitatea comiterii unor atacuri la unitati militare din Statele Unite si Canada. FBI a cerut autoritatilor americane sa fie vigilente, precizand ca ofera asistenta serviciilor de securitate canadiene.

Atacuri armate au fost semnalate in cel putin trei zone din Ottawa, miercuri dimineata, autoritatile cautand mai multi barbati inarmati.

Potrivit CNN, persoane inarmate au deschis focul la Memorialul national de razboi, la sediul Parlamentului si in centrul comercial Rideau. Un militar a fost grav ranit in atacul de la Memorial, murind ulterior la spital.

Un presupus atacator a murit in schimbul de focuri cu politia, la Parlament.

Autoritatile cauta mai multi indivizi inarmati. Cel putin 20 de focuri de arma au fost trase, miercuri dimineata, in incinta Parlamentului Canadei.

Grupul terorist Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Levant / Stat Islamic in Irak si Siria - SI/SIIL/SI) ocupa vaste regiuni din Irak si Siria, unde a instituit un "califat islamic". O coalitie internationala condusa de Statele Unite bombardeaza pozitii ale grupului terorist sunnit in Siria si Irak.

 

Imagini cu o femeie care incearca sa salveze un soldat ranit, facandu-i respiratie gura la gura: 

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Politistii de frontiera au tras focuri de arma pentru a opri un baiat de 15 ani din Ucraina. Ce avea la el adolescentul
Politistii de frontiera au tras focuri de arma pentru a opri un baiat de 15 ani din Ucraina. Ce avea la el adolescentul

Politistii de frontiera din Maramures au fost nevoiti sa foloseasca armele din dotare pentru a opri un traficant de tigari minor

Cantaretul Chris Brown, tinta unui atac armat, intr-un club din Los Angeles. Trei persoane au ajuns la spital
Cantaretul Chris Brown, tinta unui atac armat, intr-un club din Los Angeles. Trei persoane au ajuns la spital

Producatorul muzical Suge Knight a fost ranit in timpul unui schimb de focuri de arma la un eveniment dintr-un club din Los Angeles, gazduit de cantaretul Chris Brown.

Scandal cu focuri de arma intre romi si romani, in Hadareni. Totul a pornit de la un barbat prins la furat de lucerna
Scandal cu focuri de arma intre romi si romani, in Hadareni. Totul a pornit de la un barbat prins la furat de lucerna

Un nou episod violent a avut loc marti seara in localitatea Hadareni, din Mures, renumita pentru conflictele dintre romanii si romii care traiesc acolo.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.