Erdogan participă în Azerbaidjan la ceremonii de celebrare a victoriei din Nagorno-Karabah

10-12-2020 15:05


Sadat, armata privată prin care Erdogan vrea să reînvie gloria din epoca otomană

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ajuns miercuri la Baku pentru discuţii cu aliatul său azer şi pentru a lua parte la ceremoniile de celebrare a victoriei în faţa forţelor armene în conflictul din Nagorno-Karabah, relatează AFP.

Vicepremierul azer Yagub Eyyubov a întâmpinat cuplul prezidenţial turc pe aeroportul din Baku, potrivit agenţiei naţionale de presă Azertac.

"Vizita este ocazia de a celebra împreună victoria glorioasă" a Azerbaidjanului în faţa Armeniei după şase săptămâni de lupte sângeroase, a transmis marţi preşedinţia turcă într-un comunicat.

În cadrul acestei vizite oficiale de două zile, Erdogan urmează să aibă o întrevedere cu omologul său azer Ilham Aliev şi să discute despre întărirea legăturilor între cele două ţări musulmane turcofone.

Turcia a susţinut cu fermitate Azerbaidjanul în războiul său din această toamnă împotriva forţelor armene în Nagorno-Karabah. Luptele s-au încheiat cu un acord de încetare a ostilităţilor negociat sub egida Moscovei, care a consfinţit înfrângerea armatei armene şi a oferit importante câştiguri teritoriale Azerbaidjanului.

Înainte de venirea liderului turc, armata azeră a scos la defilare pe străzile din capitala Baku dispozitive militare şi diferite tipuri de arme capturate de la armeni, ca repetiţie pentru o paradă mai mare prevăzută pentru joi şi la care va asista şi Erdogan.

Cooperarea politică, economică şi militară între cele două ţări implică în special un ajutor din partea Turciei pentru Azerbaidjan în instruirea şi echiparea armatei sale şi facilitarea exporturilor de hidrocarburi spre Europa ocolind Rusia.

Erdogan afirmă că "lupta" Azerbaidjanului împotriva Armeniei nu s-a încheiat

 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi, în cadrul unei vizite oficiale la Baku, că "lupta" aliatului său, Azerbaidjan, împotriva Armeniei nu s-a încheiat după victoria sa în conflictul din Nagorno-Karabah, relatează AFP.

"Faptul că Azerbaidjanul şi-a salvat teritoriile de la ocupaţie nu înseamnă că lupta s-a încheiat. Lupta din sferele politice şi militare va continua acum pe multe alte fronturi", a declarat el într-un discurs rostit cu ocazia unei parade militare organizate în capitala Azerbaidjanului, transmisă la televizor.

Armenia "trebuie să vadă că nu va obţine niciun rezultat cu încurajările imperialiştilor occidentali", a afirmat preşedintele turc, a cărui ţară este membră NATO, acuzând de asemenea Erevanul că a comis crime de război în Nagorno-Karabah şi că a provocat doar "masacru, distrugere şi lacrimi".

ONG-ul Amnesty International a cerut joi anchete independente pentru a identifica autorii crimelor de război comise de forţele azere şi armene pentru a-i "aduce în faţa justiţiei".

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO