Epidemie de gripa canina peste ocean. Carantina in mai multe orase dupa ce cabinetele veterinare s-au umplut de catei bolnavi


Ultimul update: Marti 21 Aprilie 2015 07:05
Data publicarii: Sambata 18 Aprilie 2015 08:56
Categorie: Stiri externe

Proprietarii de caini care observa ca patrupedul lor tuseste, ii curge nasul si oboseste la cel mai mic efort, ar face bine sa il duca rapid la veterinar.

S-ar putea sa se fi imbolnavit de gripa, o forma provocata primavara aceasta de un virus originar din Asia, foarte periculos pentru catei. In Statele Unite cel putin, medicii vorbesc deja despre epidemie si unele orase a fost impusa carantina.

Alarma au dat-o veterinarii din Illinois, Wisconsin, Ohio si Indiana, dupa ce s-au trezit cu cabinetele pline de catei bolnavi. La prima vedere parea sa fie alergie la polen, ori o raceala obisnuita in aceasta perioada a anului, insa analizele de laborator au aratat imediat ca este vorba despre gripa. Si inca una provocata de virusul H3N2, ce poate da forme de boala periculoase pentru catei.

Ken Goldrick, medic veterinar: "Tusea, secretiile nazale, oboseala la cel mai mic efort si respiratia rapida sunt semne care trebuie sa va faca sa puneti rapid mana pe telefon si sa va sunati veterinarul".

Clinicile veterinare din regiune sunt pline pana la refuz cu caini bolnavi, si asta in conditiile in care medicii au decis sa nu ii interneze decat pe cei la care gripa poate da complicatii grave. Pentru ceilalti - se recomanda tratament la domiciliu, si izolare. Ca sa previna raspandirea bolii, autoritatile sanitar veterinar au inasprit regulie la pensiunile canine si la centrele de joaca, iar pe unele chiar le-au inchis temporar.

Charlie Range, manager centru de joaca: "Le cerem stapanilor sa nu aduca aici caini care in ultimele 14 zile au fost la vreun parc pentru caini, sau la pensiune - practic in orice loc de socializare. Primim doar caini care au fost izolati in ultimele 14 zile."

Restrictiile si teama de contaminare ii fac pe proprietarii de caini sa caute locuri izolate, prin parcuri sau la marginea oraselor, ca sa isi plimbe animalele de companie.

Pana acum, veterinarii americani au confirmat la peste o mie de cazuri de caini bolnavi prezenta virusului H3N2, originar din Asia, dar care s-a extins si pe alte continente.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO