Egiptul isi trage sufletul. Catalin Radu Tanase despre protestele din Cairo

05-02-2011 18:10

Protestatarii refuza sa plece de pe strazi, iar islamistii sunt banuiti ca au aruncat in aer gazoductul din Sinai care alimenteaza Israelul si Iordania.


Flacara imensa se vede de la kilometri departare, iar livrarile catre cele doua tari au fost sistate.

ACUM, LIVE din Egipt, in a 12-a zi de proteste

Ingrijorarea generala este sporita si de bomba de presa aruncata de postul american "Fox News". Se pare ca exact in ziua in care a fost numit vicepresedinte, Omar Suleiman a fost tinta unui atentat. In atacul comis asupra convoiului sau au fost ucise doua garzi de corp.

Corespondentul Pro TV Catalin Radu Tanase relateaza ca piata Tahrir, desi pare agitata acum, este cu mult mai linistita decat acum 12 zile, cand langa Muzeul de egiptologie incepeau confruntarile dintre cele doua tabere pro si contra regimului Mubarak.

Oamenii nu vor sa paraseasca Piata Tahrir. Motivele pentru care au iesit in strada? Este o tara cu 85 de milioane de locuitori, iar saracia, coruptia si opresiunea au fost nesuportat.

"Economia Egiptului pierde 300 de milioane de dolari pe zi. Iar asta adanceste saracia. E posibil ca oamenii sa se intoarca la slujbele lor de saptamana viitoare, dar sunt si multi care vor sa ramana in piata 'pana la sfarsitul zilelor lor', dupa cum spun. Ramane intrebarea 'Cine va pleca primul- presedintele sau protestatarii'", spune Catalin Radu Tanase.

Sambata, protestatarii care rezista eroic pe baricade de 12 zile i-au implorat pe militari sa nu se retraga din piata, temandu-se ca vor ramane descoperiti in fata unor eventuale noi asalturi ale partizanilor lui Mubarak.

Ingrijorarea lor este intemeiata. Mai ales ca, si daca nu participi la proteste, risti sa fii victima coleterala. In seara de 28 de ianuarie, o dubita alba, furata se pare din parcul auto al Amabasadei americane din Cairo, a strabatut in viteza o strada de langa piata Tahrir strivind sub roti numerosi oameni.

Tags: proteste, violente,


VIDEO PROTVPLUS.RO