Dupa uraganul Sandy, inca un fenomen extrem loveste New York-ul: furtuna hibernala. Galerie FOTO

Dată publicare: 08-11-2012 09:57
Dată actualizare: 11-11-2012 07:14


New York

 O prima furtuna hibernala a afectat miercuri regiunea New York, provocand si mai multe probleme sutelor de mii de persoane afectate de uraganul Sandy.

Multi dintre locuitorii New york-ului sunt in continuare privati de curent electric si, pe alocuri, de apa, relateaza AFP.

O ninsoare deasa s-a inregistrat la New York pe o buna parte din zi. Prognoza meteo avertizeaza ca in urmatoarele 24 de ore se vor produce rafale violente de vant cu intensificari de pana la 96 de kilometri pe ora, ninsoare si ploaie pe coastele nord-estice.
Peste 1.000 de zboruri au fost anulate la New York, Philadelphia si Boston.

"Aceasta furtuna nu este la fel de periculoasa ca Sandy", a declarat primarul New York-ului, Michael Bloomberg. El a mentionat insa un risc de "inundatii majore in zonele deja erodate" de uraganul care a afectat nord-estul Statelor Unite la 29 octombrie si s-a soldat cu peste 100 de morti.

Politia a mers sa avertizeze populatia cu portavoce in sectoarele cele mai afectate, in special in Staten Island si Rockaways (Queens). Ea le-a recomandat locuitorilor din aceste sectoare de coasta sa se refugieze peste noapte la rude sau in centre de adapost. Parcurile si plajele au fost inchise pentru 24 de ore, iar activitatea pe santiere a fost intrerupta.

 Patru case din Rockaways, care apartin unor persoane in varsta si functioneaza cu generatoare, au fost evacuate. Bloomberg a insistat ca newyorkezii sa ramana in casele lor si sa renunte la folosirea masinilor.

Aceasta furtuna hibernala creeaza si mai multe probleme sutelor de mii de persoane care locuiesc pe coasta de nord-est si care inca nu au curent electric la noua zile dupa uraganul Sandy si, prin urmare, nici incalzire. 

Alimentarea cu electricitate era intrerupta, miercuri dimineata, pentru circa 650.000 de locuinte si intreprinderi, dintre care 66.000 la New York. Acest numar a ajuns la 672.000 in cursul dupa-amiezii, potrivit Departamentului Energiei. Chris Christie, guvernatorul statului New Jersey, cel mai afectat de uraganul Sandy, a avertizat in cursul diminetii ca unii consumatori ar putea fi afectati de noi pene de electricitate.

 El a ordonat evacuarea mai multor zone de coasta in jurul localitatilor Brick, Middletown si Long Beach Island.
Unele operatiuni de distribuire de ajutoare au fost suspendate, a anuntat FEMA, organismul federal care administreaza operatiunile de urgenta.

Dupa trecerea uraganului Sandy, peste 1,6 milioane de portii de mancare au fost distribuite la New York, precum si 400.000 de sticle de apa si 86.000 de paturi, potrivit primarului. Mii de persoane traiesc in continuare in centre special amenajate. Autoritatile s-au aratat cu atat mai ingrijorate de aceasta prima furtuna hibernala cu cat zonele de coasta raman foarte vulnerabile. Dunele au fost maturate de Sandy, iar solul este saturat de apa. in plus, in fata caselor distruse sau avariate zac mormane de moloz.

 In total, potrivit FEMA, circa 95.000 de persoane vor putea obtine un ajutor pentru relocare. Peste 277.000 de persoane din statele New York, New Jersey si Connecticut au cerut diverse ajutoare.
Revenirea la normal este dificila inclusiv in oras. La New York, inca mai exista cozi la benzina, durata asteptarii fiind uneori si de doua ore.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO