Decizia luată de Israel de teama unui atac al Iranului, la câteva zile după ce a distrus consulatul iranian din Siria

atac Siria
Profimedia

Armata israeliană a anunţat miercuri seara că, în urma unei evaluări a situaţiei, a decis creşterea personalului şi a numărului de rezervişti pentru forţele aeriene ale ţării, informează joi Agerpres, care citează EFE şi DPA.

Presa israeliană asociază acest fapt cu o stare de "alertă maximă" ca urmare a atacului de luni atribuit Israelului asupra consulatului iranian din Siria, în care au fost ucişi şapte membri importanţi ai Gardienilor Revoluţiei din Iran.

"În urma unei evaluări a situaţiei din cadrul Forţelor de apărare israeliene (IDF) s-a decis mărirea personalului şi recrutarea de rezervişti pentru apărarea aeriană pe ansamblu", se menţionează într-un comunicat al IDF difuzat miercuri. La solicitarea EFE, un purtător de cuvânt al armatei israeliene nu a răspuns cu privire la numărul specific de forţe suplimentare.

Chiar dacă armata nu precizează în mod explicit motivele acestui demers, media israeliene afirmă că, în spatele acestei decizii, ar fi ameninţările venite din partea Teheranului.

În urma unui atac aerian atribuit Israelului asupra clădirii consulatului Iranului din capitala Siriei, Damasc, soldat cu moartea mai multor persoane, Iranul şi-a reiterat miercuri intenţia de a riposta.

Citește și
proteste israel
Sute de oameni au protestat pe străzile din Ierusalim. Ce au cerut manifestanții. „Netanyahu a dezamăgit țara”
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Atacul "nu va rămâne fără răspuns", a avertizat preşedintele iranian Ebrahim Raisi.

Doi generali de brigadă, între care şeful Forţei Quds din Siria şi Liban, Mohamed Reza Zahedi, şi alţi cinci membri ai puternicului Corp al Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC) din Iran au fost ucişi în atacul de luni.Potrivit agenţiei iraniene de presă Tasnim, şase cetăţeni sirieni au fost de asemenea ucişi.

IRGC sunt forţele armate de elită ale Iranului şi sunt considerate a fi mai puternice decât forţele armate convenţionale.

Aceasta este cea mai gravă lovitură pentru corpul de elită al armatei iraniene după moartea lui Qasem Soleimani, un general iranian care a condus Forţa Quds a Gardienilor Revoluţiei până când a fost ucis de SUA în 2020 într-un raid cu dronă la Bagdad.

Ministerul de Externe iranian a presupus că Israelul, inamicul declarat al Iranului, se află în spatele atacului.

De asemenea, guvernul american consideră că Israelul este cel responsabil. Israelul nu a făcut niciun comentariu cu privire la acest incident.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri, într-o întâlnire cu înalţi funcţionari la Teheran, că Israelul va fi lovit de un atac mortal, adăugând că "înfrângerea regimului sionist în Gaza va continua pentru a-l apropia de colaps şi distrugere".

La rândul său, într-un discurs susţinut miercuri la televiziunea de stat, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat că "atacul nu va rămâne fără răspuns" şi că urmează să fie luate măsuri de represalii şi de răzbunare. Atacul arată că Israelul nu se va eschiva de la nicio "crimă", a afirmat Raisi, care ameninţase marţi Israelul că Iranul va răspunde la ceea ce a numit o "crimă teroristă".

Ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a atenţionat miercuri că Israelul este implicat într-un război pe mai multe fronturi şi că acţionează "peste tot, în fiecare zi" pentru a descuraja astfel de ameninţări, în ceea ce a părut a fi o recunoaştere voalată a faptului că Israelul este autorul atacului asupra consulatului iranian din Siria, notează EFE. 

Israelul ”va fi pălmuit” după atacurile din Siria, ameninţă Ali Khamenei

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, ameninţă că Israelul va fi ”pălmuit” după atacuri aeriene de care este acuzat vizând o anexă consulară a Ambasadei Iranului la Damasc, în care au fost ucişi şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei, scrie News.ro.

”Înfrângerea regimului sionist în (Fâşia) Gaza va continua, iar acest regim se va apropia de declin şi disoluţie”, a ameninţat într-un discurs, miercuri, la Teheran, în faţa unei adunări a oficialilor iranienei, Ali Khamenei.

”Eforturi disperate ca cele pe care le depun în Siria nu-i vor salva de la înfrângere. Bienînţeles, vor fi pălmuiţi pentru această acţiune”, a ameninţat el.

Luni, atacuri aeriene israeliene au distrus o anexă consulară a Ambasadei Iranului la Damasc, potrivit unor oficiali sirieni şi iranieni, soldate cu moartea a şapte membri ai Corpului Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a republicii islamice.

Între victime se află doi generali din cadrul Forţei Qods, care intervine în afara frontierelor iraniene, Mohammad Reza Zahedi şi Mohammad Hadi Haji Rahimi.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a anunţat mirrcuri că bilanţul total al aceastui a crescut la 16 morţi, inclusiv doi civili.

Al cincilea raid într-o săptămână

Acesta este al cincilea raid israelian în decus de o săptămână în Siria, al cărei preşedinte Bashar al-Assad este susţinut de Iran, inamicul jurat al Israelului în regiune.

Iranul a acuzat imediat Israelul, însă Israelulu, care-şi confirmă rar atacuriloe în Siria, nu şi-a confirmat responsabilitatea.

Presa de stat iraniană scrie că ceremonia funerară a membrilor Gardienilor Revoluţiei ucişi urmează să aibă loc vineri, cu ocazia Zilei Al-Qods (Ierusalimului), în care iranienii defilează anual în semn de solidaritate cu palestinienii şi împotriva Israelului.

”Anii trecuţi Ziua Al-Qods era sărbătorită doar în ţări musulmane, însă anul acesta foarte probabil va fi sărbătorită şi în ţări neislamice”, a dat asigurări Ali Khamenei.

El şi-a exprimat speranţa ca ”lumea musulmană să sărbătorească distrugerea Israelului”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Proiect de embargo asupra livrărilor de arme către Israel, analizat la ONU. „Risc plauzibil de genocid în Gaza
Proiect de embargo asupra livrărilor de arme către Israel, analizat la ONU. „Risc plauzibil de genocid în Gaza"

Un proiect de rezoluție care cere instituirea unui embargo asupra livrărilor de armament către Israel va ajunge vineri în Consiliul ONU, în urma unui "risc plauzibil de genocid în Gaza".

Sute de oameni au protestat pe străzile din Ierusalim. Ce au cerut manifestanții. „Netanyahu a dezamăgit țara”
Sute de oameni au protestat pe străzile din Ierusalim. Ce au cerut manifestanții. „Netanyahu a dezamăgit țara”

A fost încă o noapte agitată în Israel, unde sute de oameni au protestat pe străzile din Ierusalim.  

Israelul interzice televiziunea Al-Jazeera. Benjamin Netanyahu:
Israelul interzice televiziunea Al-Jazeera. Benjamin Netanyahu: "Canal terorist"

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunţat, luni, că "va acţiona imediat" pentru a interzice difuzarea în Israel a televiziunii Al-Jazeera, informează Agerpres, care citează Reuters şi AFP.

Oligarhul fugar Șor a dat luxul din Israel pe siguranța din Rusia. Cum sabotează Moldova cel condamnat după furtul a 1 mld $
Oligarhul fugar Șor a dat luxul din Israel pe siguranța din Rusia. Cum sabotează Moldova cel condamnat după furtul a 1 mld $

Oligarhul prorus Ilan Șor, condamnat în Moldova pentru furtul unui miliard de dolari și pus pe lista neagră a Occidentului, a părăsit Israelul, unde trăia în lux, pentru a se stabili la Moscova.

Poliția israeliană a arestat-o pe sora liderului Hamas, care locuiește în Israel și are cetățenie israeliană
Poliția israeliană a arestat-o pe sora liderului Hamas, care locuiește în Israel și are cetățenie israeliană

Poliţia israeliană a anunţat, luni, că a arestat-o pe sora liderului Hamas Ismail Haniyeh, Sabah Abdel Salam Haniyeh, în vârstă de 57 de ani, în Israel, unde aceasta locuieşte.

Recomandări
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, luni, 29 aprilie, lista candidaturilor rămase definitive pentru alegerile europarlamentare din 2024.

Atac sângeros în apropierea unei stații de metrou din Londra. Un individ a lovit cu maceta mai multe persoane
Atac sângeros în apropierea unei stații de metrou din Londra. Un individ a lovit cu maceta mai multe persoane

Atac sângeros în apropierea unei stații de metrou din Londra. Mai multe persoane au fost lovite cu o macetă de un individ furios.  

Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut marţi la cinci morţi, în urma unui deces la spital, anunţă oficiali, iar dintre cele 28 de persoane rănite în atacul de luni, 23 erau spitalizate în continuare, unele în stare gravă.