De ce au ajuns agentii FBI sa ia cu asalt un apartament de bloc din Moldova. VIDEO "Ar fi putut sa fabrice BOMBE MURDARE"

Ultima actualizare: 12-12-2014 06:57
descindere Moldova traficanti uraniu

Politia de peste Prut a postat pe Internet imagini care par mai degraba dintr-un film cu teroristi: o descindere la sediul unei grupari infractionale care facea trafic cu materiale radioactive..

Materialele capturate de politistii moldoveni care au cooperat la aceasta operatiune cu agentii FBI puteau fi folosite chiar si la producerea de arme nucleare, se arata intr-un comunicat al Inspectoratului General al Politiei de la Chisinau. Ofiterii Inspectoratului National de Investigatie au descoperit un grup criminal organizat care introducea in tara vecina materialele radioactive.

Uraniul gasit la traficanti face parte, potrivit politistilor, din „categoria nr.1 de materie prima nucleara. Acest element poate fi folosit la producerea asa-numitelor bombe murdare, extragerea plutoniului care au ca efect contaminarea radioactiva a mediului inconjurator si a organismelor vii, avind rezultate cu efect letal.

Pentru anihilarea retelei, in randurile acesteia a fost infiltrat un politist sub acoperire. De asemenea, cu ajutorul FBI, oamenii legii de la Chisinau au cumparat o mostra de material radioactiv de 5 grame, pentru care au platit un avans de 15.000 de dolari, dupa ce initial li s-au cerut 30.000 de euro.

Citeste si: "In Romania NU exista control nuclear". Marturii si rapoarte secrete despre traficul de uraniu

In urma examinarii mostrei de catre expertii FBI, aceasta a fost identificata ca Uraniu SNM adica „material nuclear special”, care poate fi utilizat la producerea de arme atomice.

Ca urmare, agentii moldoveni si americani au descins pe 3 decembrie la o adresa din Chisinau, intr-un apartament de la parterul unui bloc, unde au retinut unul dintre membrii gruparii, care se pregatea sa vanda 200 grame de material radioactiv, In urma verificarilor FBI s-a stabilit ca e vorba de uraniu 238 si uraniu 235. Suspectii cereau pentru acesta 1,6 milioane euro (8.000 de euro per gram).

Citeste si: Captura uriasa la granita dintre Romania si Moldova. "Erau peste 800.000"

Politistii moldoveni si agentii FBI au mai facut si alte perchezitii, in cursul carora au mai capturat un kilogram de mercur, unul de material solid de origine neorganica, neidentificat pana acum, care emana emisii radioactive, dar si telefoane, computere, si documente care contin informatii despre tranzactii radioactive, vehiculand sume de zeci de milioane de dolari.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO