Cum va acţiona România pentru femeia acuzată de spionaj la Moscova


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 21 Iunie 2018 08:08
Categorie: Stiri externe

Autoritățile române sunt pregătite să o sprijine pe femeia de afaceri arestată la Moscova, sub acuzaţia că ar fi furnizat informații secrete unor țări, printre care și România.

Carina Țurcan lucra pentru o companie rusească din domeniul energetic și ar fi avut acces la informații sensibile. Ministrul nostru de externe spune că femeia are și cetățenie română, iar țara noastră îi va oferi asistență consulară.

Temutul FSB ar fi intrat pe fir de muta vreme, dar abia acum presa rusă a anunţat că judecătorii au plasat-o în arest pe Carina Țurcan, până pe 13 august. Membră în consiliul de administraţie al companiei energetice ruseşti Inter-RAO, Țurcan era în conducerea firmei care vinde şi cumpăra energie în Europa. Are 44 de ani şi potrivit site-ului companiei, a absolvit Universitatea Internaţională Independentă din Moldova şi are un MBA.

Carina Țurcan ar fi renunţat la cetăţenia moldovenească şi ar fi rămas cu cea rusească, scrie presa rusă. Este şi motivul pentru care poate fi cercetată doar pentru trădare, nu pentru spionaj, nefiind cetăţean străin.

România, care potrivit ruşilor ar fi primit informaţii de la Țurcan, este pregătită să acţioneze, dacă va fi nevoie.

"Este vorba într-adevăr de o cetăţeancă cu mai multe paşapoarte, mai multe cetăţenii, are şi cetăţenie rusă, şi moldovenească, şi română. În cazul în care va fi nevoie, suntem pregătiţi să îi oferim asistenţă consulară în cazul în care se va confirma oficial această reţinere a respectivei doamne”, a spus Teodor Meleşcanu.

România nu a fost notificată în mod oficial despre această poveste.

"Singurul lucru pe care putem să îl facem şi o să îl facem este să îi oferim asistenţă consulară pentru a ne asigura că drepturile îi sunt respectate în condiţiile legislative din Federaţia Rusă."

Dacă va fi găsită vinovată, Carina Țurcan risca până la 20 de ani de închisoare.

Reacția Carinei Țurcan, acuzată în Rusia de spionaj pentru România
Ce secrete ar fi dat României spioana arestată la Moscova. Relaţia ei cu
Arestată în Rusia pentru spionaj în favoarea României. Cine este Carina Țurcan
VIDEO PROTVPLUS.RO