Cum isi pregatesc masa astronautii din spatiu: "Nu avem farfurii". Imagini de la bordul Statiei Spatiale Internationale

05-06-2015 08:48


Sa gatesti in imponderabilitate deasupra Pamantului nu e tocmai usor. O austronauta din Italia s-a filmat in timp ce isi pregatea pui cu legume. Gatit e mult spus, pentru ca totul era deja pregatit in pachete separate.
 

Sa fierbi sau sa prajesti ceva in imponderabilitate e imposibil, deoarece apa sau uleiul ar pluti, la fel ca si celelalte ingrediente.

Samantha Cristoforetti a sosit pe Statia Spatiala Internationala in noiembrie, impreuna cu obiceiurile ei de italianca. Si-a adus un espressor special adaptat sa functioneze in imponderabilitate, iar bucatarii agentiei spatiale italiene i-au pregatit ingredientele necesare ca sa manance aproape ca acasa. Ea s-a filmat in timp ce "a gatit" pui cu turmeric, ciuperci, orez brun si mazare.

Samantha Cristoforetti: "Nu avem farfurii, nu prea ar avea sens. Voi folosi in loc o lipie."

Lipia e foarte utila in imponderabilitate, fiindca nu produce firimituri care ar pluti, ar intra in echipamente sau in ochii astronautilor.

Samantha Cristoforetti: "Vreau sa ma asigur ca ingredientele stau pe lipie, asa ca incep prin a o unge cu piure de mazare."

Foarfeca e un instrument esential in bucataria de pe ISS. Cu ajutorul ei sunt desfacute pachetele cu mancare semipreparata.

Avand grija ca farfuria improvizata sa nu se indeparteze prea mult, a pus deasupra si celelalte ingrediente, ambalate separat.

Vizibil nerabdatoare sa manance, Cristoforetti a mai amanat totusi momentul inca putin, cat sa-si invite privitorii sa gateasca aceeasi reteta in bucatariile lor de pe Pamant si sa-i trimita poze.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO