Cum isi pregatesc masa astronautii din spatiu: "Nu avem farfurii". Imagini de la bordul Statiei Spatiale Internationale

Ultima actualizare: 08-06-2015 07:01

Sa gatesti in imponderabilitate deasupra Pamantului nu e tocmai usor. O austronauta din Italia s-a filmat in timp ce isi pregatea pui cu legume. Gatit e mult spus, pentru ca totul era deja pregatit in pachete separate.
 

Sa fierbi sau sa prajesti ceva in imponderabilitate e imposibil, deoarece apa sau uleiul ar pluti, la fel ca si celelalte ingrediente.

Samantha Cristoforetti a sosit pe Statia Spatiala Internationala in noiembrie, impreuna cu obiceiurile ei de italianca. Si-a adus un espressor special adaptat sa functioneze in imponderabilitate, iar bucatarii agentiei spatiale italiene i-au pregatit ingredientele necesare ca sa manance aproape ca acasa. Ea s-a filmat in timp ce "a gatit" pui cu turmeric, ciuperci, orez brun si mazare.

Samantha Cristoforetti: "Nu avem farfurii, nu prea ar avea sens. Voi folosi in loc o lipie."

Lipia e foarte utila in imponderabilitate, fiindca nu produce firimituri care ar pluti, ar intra in echipamente sau in ochii astronautilor.

Samantha Cristoforetti: "Vreau sa ma asigur ca ingredientele stau pe lipie, asa ca incep prin a o unge cu piure de mazare."

Foarfeca e un instrument esential in bucataria de pe ISS. Cu ajutorul ei sunt desfacute pachetele cu mancare semipreparata.

Avand grija ca farfuria improvizata sa nu se indeparteze prea mult, a pus deasupra si celelalte ingrediente, ambalate separat.

Vizibil nerabdatoare sa manance, Cristoforetti a mai amanat totusi momentul inca putin, cat sa-si invite privitorii sa gateasca aceeasi reteta in bucatariile lor de pe Pamant si sa-i trimita poze.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!