Coreea de Nord, „test foarte important” la o bază de lansare a rachetelor

Ultima actualizare: 08-12-2019 09:28
coreea de nord
Getty

Coreea de Nord a anunţat duminică că a efectuat un „test foarte important” la baza sa de lansare a sateliţilor Sohae, înconjurat de mister, dar semnificativ pentru eşecul negocierilor în domeniul nuclear dintre Phenian şi Washington, relatează AFP.

Informaţia a fost transmisă de agenţia oficială KCNA, care nu a oferit niciun detaliu despre dispozitivul sau arma testată.

„Un test foarte important a avut loc la baza de lansare a sateliţilor Sohae în după-amiaza zilei de 7 decembrie”, a declarat un purtător de cuvânt al Academiei Naţionale de Știinţe a Coreei de Nord.

Rezultatul acestui test va avea un „efect important”, schimbând „statutul strategic” al Coreei de Nord, a adăugat el.

Donald Trump laudă relația dintre SUA și Coreea de Nord

 

Mai devreme în cursul zilei de sâmbătă, preşedintele american, Donald Trump, a lăudat în faţa presei la Washington „relaţia sa foarte bună” cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

„Cred că vrem amândoi să le păstrăm aşa cum sunt. Ştie că am alegerile care vin”, a adăugat el, insistând că ar fi surprins dacă Phenianul „ar acţiona în mod ostil”.

Testul, efectuat la baza militară Sohae

 

Baza militară Sohae, cunoscută şi sub numele Tongchang-ri, este Situată pe coasta de nord-vest a Coreei de Nord.

Are toate aparenţele unui centru spaţial pentru lansarea sateliţilor pe orbită. Nord-coreenii l-au utilizat însă pentru mai multe lansări de rachete condamnate de comunitatea internaţională, care mai denunţă antrenamentele la tiruri de rachete cu rază lungă de acţiune.

În cursul summitului de la Seul din septembrie 2018, liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a angajat să îl închidă. Ulterior, discuţiile pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene au ajuns într-un punct mort.

În martie, serviciul de spionaj al Coreei de Sud (NIS) a anunţat că Phenianul a reluat activitatea pentru a restabili centrul său cheie de lansare a rachetelor cu rază lungă de acţiune de la Tongchang-ri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO