Coreea de Nord va trimite o delegaţie de nivel înalt la ceremonia de închidere a JO de Iarnă

Dată publicare: 22-02-2018 09:57
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


kim jong un

Coreea de Nord a indicat joi că va trimite o delegaţie de nivel înalt la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la PyeongChang, care are loc duminică, informează agenţia sud-coreeană de presă Yonhap citând oficiali de la Seul.

Delegaţia va fi compusă din opt membri care vor rămâne în Coreea de Sud timp de trei zile şi va fi condusă de Kim Yong-chol, vicepreşedinte al Partidului Muncitorilor din Coreea, a anunţat Ministerul Unificării de la Seul.

Vizita lor va coincide cu cea pe care o va întreprinde în Coreea de Sud fiica preşedintelui american Donald Trump, Ivanka, ceea ce a stârnit speculaţii privind o posibilă întâlnire între oficiali din SUA şi din Coreea de Nord, în marja Jocurilor. Ivanka Trump, care este şi consilier prezidenţial, este aşteptată vineri la Seul pentru o vizită de patru zile.

"Guvernul consideră că trimiterea delegaţiei nord-coreene va contribui la îmbunătăţirea relaţiilor intercoreene şi la instalarea păcii în Peninsula coreeană, inclusiv la denuclearizarea Nordului. În acest sens, Seulul va accepta vizita", a menţionat Ministerul sud-coreean al Unificării.

La ceremonia de deschidere a JO de iarnă 2018, Coreea de Nord a trimis o delegaţie de nivel înalt din care au făcut parte între alţii şeful de stat onorific Kim Yong-nam şi sora mai mică a liderului nord-coreean Kim Jong-un, Kim Yo-jong.

Participarea lui Kim Yong-chol la delegaţia care va veni la ceremonia de închidere ar putea genera noi controverse, acesta fiind pe lista neagră a Seulului cu entităţi supuse sancţiunilor unilaterale.

Marţi, Departamentul de Stat de la Washington a indicat că vicepreşedintele american, Mike Pence, era dispus să aibă o întâlnire cu o delegaţie de oficiali cu rang înalt nord-coreeni în paralel cu Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud, dar această "scurtă întâlnire" a fost anulată de Phenian "în ultimul moment".

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO