Coreea de Nord a testat un lansator de rachete multiple. A fost supravegheat de Kim Jong-Un


Ultimul update: Vineri 29 Noiembrie 2019 12:15
Data publicarii: Vineri 29 Noiembrie 2019 07:30
Categorie: Stiri externe

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat joi o nouă testare a unui "lansator de rachete multiple de foarte mare dimensiune", a anunţat vineri agenţia nord-coreeană KCNA

Două proiectile au fost lansate în direcţia est din provincia Hamgyong de Sud şi s-au prăbuşit în Marea Japoniei, a precizat statul-major sud-coreean într-un comunicat.

Tirul a fost efectuat la orele 16.59 (07.59 GMT), joi, ziua în care americanii sărbătoreau Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving).

Având „cunoştinţă despre informaţii legate de lansarea unei rachete nord-coreene”, Washingtonul a lansat un apel Phenianului „să evite provocările, să îşi respecte obligaţiile care decurg din rezoluţiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi să reia negocierile susţinute şi substanţiale îndeplinindu-şi datoria pentru a se ajunge la o denuclearizare completă”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Tirul a avut loc în ajunul celei de-a doua aniversări a primului tir cu o rachetă balistică, Hwasong-15, capabilă, potrivit experţilor, să lovească întreg teritoriul continental american.

„Tirurile repetate de rachete balistice din Coreea de Nord reprezintă o provocare serioasă nu doar pentru ţara noastră, dar şi pentru comunitatea internaţională”, a declarat presei prim-ministrul japonez Shinzo Abe.

Ultima serie de tiruri efectuate de Phenian a avut loc la 31 octombrie, când au fost lansate două rachete cu ajutorul unui „lansator supermasiv”, rachetele căzând în apele mării între Coreea de Nord şi Japonia.

Tirul de joi ar fi similar celui de luna trecută, potrivit statului-major sud-coreean, care a făcut cunoscut că proiectilele au parcurs 380 de kilometri, atingând o altitudine maximă de 97 de kilometri.

În baza rezoluţiilor ONU, Phenianul nu are dreptul să efectueze tiruri cu rachete balistice

Liderul nord-coreean a supravegheat testul

KCNA a publicat fotografii cu liderul nord-coreean zâmbind, îmbrăcat într-un pardesiu din piele neagră, asistând la acest test şi aplaudat de soldaţi.

O altă fotografie arată una dintre rachete înălţându-se spre un cer întunecat, în mijlocul flăcărilor provenite de la un sistem de lansare montat pe un camion din care se văd patru tunuri.

Acest test, care „a avut obiectivul de a evalua în sfârşit” capacităţile sistemului, „a demonstrat superioritatea militară şi tehnică a acestui sistem armat şi solida sa fiabilitate”, subliniază KCNA, adăugând că liderul nord-coreean şi-a exprimat „profunda satisfacţie”.

Liderul nord-coreean s-a asigurat că „multe arme şi echipamente cu performanţe solide vor fi dezvoltate şi perfecţionate anul acesta pentru armată”, a adăugat KCNA.

Limbajul folosit de agenţia de presă nord-coreeană lasă de asemenea de înţeles că acest test „ar putea fi ultimul” al unui lansator de rachete multiple de foarte mari dimensiuni, a explicat Rachel Minyoung Lee, analist principal pentru NK News, site american cu sediul la Seul ce furnizează informaţii şi analize cu privire la Coreea de Nord.

„Coreea de Nord are suficiente arme pentru a întreprinde teste anul acesta şi chiar în 2020 dacă va dori”, a adăugat ea.

VIDEO PROTVPLUS.RO