Cine este ”spionul” extras de CIA din Rusia. Poze cu acte de pe biroul lui Putin


Ultimul update: Marti 10 Septembrie 2019 15:05
Data publicarii: Marti 10 Septembrie 2019 14:43
Categorie: Stiri externe
Vladimir Putin

Presupusul spion de nivel înalt extras de Statele Unite din Rusia în 2017, de teamă pentru viaţa sa, ar fi fostul oficial al Kremlinului Oleg Smolenkov, au scris marţi mai multe publicații ruse.

După cum au informat luni CNN şi The New York Times, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi-a retras agentul de top din Rusia în 2017, la câteva luni de la sosirea la Casa Albă a lui Donald Trump, considerând că securitatea acestuia ar fi putut fi compromisă.

Informatorul în cauză ar fi Oleg Smolenkov, care lucra la Administraţia prezidenţială rusă de mai mulţi ani şi care, în iunie 2017, a fugit brusc din ţară cu toată familia, a notat canalul Telegram Besposchiadni Piarschik.

Potrivit portalului rus Daily Storm, Smolenkov a plecat în vacanţă împreună cu soţia şi cei trei copii ai lor în Muntenegru, de unde i s-a pierdut urma.

Ca urmare a dispariţiei oficialului, autorităţile ruse au deschis în septembrie 2017 un caz penal de omor.

Ulterior, anchetatorii şi agenţii Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia au putut stabili că presupusele victime "sunt în viaţă şi se află într-o altă ţară", a semnalat marţi ziarul Kommersant.

Publicaţia scrie totodată că, în iunie 2018, un bărbat numit Oleg Smolenkov a achiziţionat împreună cu Antonina Smolenkova o reşedinţă de 760 metri pătraţi în localitatea Stafford (Virginia, SUA), pentru suma de 925.000 de dolari.

Potrivit presei ruse, soţia oficialului rus se numeşte exact Antonina, fiind vorba de o altă fostă angajată a Administraţiei prezidenţiale ruse.

Kremlinul a negat totuşi marţi că Smolenkov a fost angajatul său.

"Niciodată nu a lucrat aici", a spus pentru agenţia Interfax purtătorul de cuvânt al instituţiei, Elena Krilova.

Conform unor surse consultate de Kommersant, presupusul agent, care ar avea circa 45 de ani, cu mare dificultate a putut gestiona informaţii sensibile.

În acelaşi timp, alte surse ale publicaţiei au declarat că Smolenkov a intrat în cercul de încredere al lui Iuri Uşakov, actual consilier al lui Putin pentru Probleme Internaţionale, cu care s-a intersectat la ambasada din Washington pe vremea când Uşakov era şeful misiunii.

O sursă a statului american a confirmat totuşi pentru Kommersant că bărbatul descris de CNN este într-adevăr Oleg Smolenkov.

Potrivit presei din SUA, Washingtonul l-ar fi recrutat pe informator în urmă cu mai mulţi ani, pe când lucra la ambasada rusă din Statele Unite, dar, odată cu trecerea timpului, ar fi ajuns să ocupe o poziţie influentă, cu acces frecvent la preşedintele rus, Vladimir Putin.

Potrivit surselor consultate de CNN, rangul spionului a permis furnizarea de către acesta pentru CIA inclusiv a unor imagini cu documente de pe biroul lui Putin.

Cu toate acestea, CIA a început să se îngrijoreze de securitatea acestuia după ce Kremlinul se presupune că a încercat să intervină în alegerile din 2016 pentru Casa Albă în favoarea lui Donald Trump.

Agentul, care iniţial nu a dorit să părăsească Rusia, a acceptat într-un final în 2017 să plece din ţară sub protecţia SUA.

Unele surse dau ca motiv al retragerii informatorului o posibilă expunere după interesul pe care îl genera în unele medii de comunicare originea informaţiilor din zona serviciilor privind alegerile din 2016.

Cel mai important agent CIA de la Kremlin,
Cel mai important agent CIA de la Kremlin, "extras" de teamă că Trump îl va da de gol
FULLSCREEN
Cine este ”spionul” extras de CIA din Rusia. Poze cu acte de pe biroul lui Putin
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
loterie
A făcut un ocol spre casă și a cumpărat un bilet la Loto. Premiul uriaș pe care l-a câștigat
Un spaniol urmărește și plesnește hoții de buzunare din Barcelona. Reacția unui român
Cine este bărbatul arestat în Grecia pentru deturnarea unui avion în 1985
Noi controverse pentru Trump. Ce s-ar afla în spatele unei discuții cu omologul ucrainean
Oktoberfest 2019. Sute de oameni au luat-o la fugă pentru a prinde un loc la festival
Ce a găsit un bărbat într-un lac din SUA. Și-a dat seama că sunt acolo din 1878
pedofil
Român condamnat în Marea Britanie pentru pedofilie. Cum găsea victimele
Detalii unice surprinse pe Pământ. Ce s-a văzut de la o înălțime de 400 de km
Ucraina se pregătește de război. Legea adoptată de parlamentul de la Kiev
Nou protest al "vestelor galbene" în Paris. 106 persoane au fost reținute
Iranul amenință statele care plănuiesc să îl atace. "Vor deveni un câmp de luptă"
Nord-coreean, trimis în lagăr după ce a tăiat un "copac patriotic" pentru lemne de foc