Chinezii stau ore în șir la coadă pentru a ridica cenușa rudelor moarte de Covid-19

Dată publicare: 29-03-2020 18:01
Dată actualizare: 29-03-2020 18:39
Sursa: corriere.it


Adevărul despre virusul misterios din China

Pe 4 aprilie, în China are loc Festivalul Qingming, dedicat comemorării celor morți. Orașul Wuhan, epicentrul pandemiei de coronavirus, se pregătește pentru această zi, sute de oameni stând la coadă pentru a ridica cenușa celor răpuși de virus.

Pentru că autoritățile au decis, abia pe 23 martie, să ridice o parte din restricțiile impuse în ianuarie pentru a lupta împotriva coronavirusului, oamenii pot merge abia acum pentru a ridica rămășițele celor care au decedat din cauza virusului ucigaș.

Potrivit corriere.it, care citează presa chineză, oamenii stau până la 6 ore la coadă la cele opt crematorii din Wuhan, pentru a ridica urnele cu cenușa celor dispăruți în ultimele luni.

Site-ul caixinglobal.com scrie că sute de urne sunt ridicate zilnic de locuitorii din Wuhan, o zonă metropolitană care deservește trei orașe - Hankou, Wuchang și Hanyang.

Pornind de la aceste cifre, mai multe publicații din China susțin că, de fapt, numărul morților provocate de Covid-19 în Wuhan ar fi cu mult mai mare decât cifra oficială de 2.535 de decese.

"Este groaznic să începi să numeri când vezi oameni în suferință, stând pe scaunele de plastic bine distanțate, așteptându-i pe cei în salopete albe, cu măști și mănuși, pentru a le livra urnele. Cu toate astea, Caixin scrie că 5.000 de urne au fost livrate săptămâna aceasta într-o singură zi de către casa mortuară Hankou, una dintre cele opt din Wuhan. În total, cele opt crematorii ar fi început să livreze 3.500 de urne pe zi rudelor din 23 martie, pentru ca oamenii să-și poată comemora morții pe 4 aprilie", scrie corriere.it, care susține astfel că bilanțul morților ar fi putut fi de 10 ori mai mare decât cel anunțat de autoritățile locale.

De la izbucnirea epidemiei, la sfârşitul anului trecut, în China au fost raportate oficial 3.300 de decese şi 81.439 de contagieri.

Recent, autoritățile chineze au anunțat că o creşterea a numărului de cazuri importate de coronavirus în China sporeşte riscul ca ţara să treacă printr-un al doilea val de contagieri.

"China a înregistrat deja un total de 693 de cazuri provenite din afara ţării, ceea ce presupune că posibilitatea unui nou val de infecţii rămâne relativ ridicată", a declarat duminică Mi Feng, purtător de cuvânt al Comisiei Naţionale de Sănătate, potrivit Agerpres.

Potrivit dpa, China a raportat sâmbătă 5 decese şi 45 de cazuri noi de coronavirus, toate - cu excepţia unuia - fiind înregistrate la persoane care au fost diagnosticate după ce au sosit în ţara asiatică din alte state ale lumii. Unicul caz local raportat de chinezi s-a înregistrat în provincia Henan, iar cele 5 decese s-au produs în provincia Hubei, epicentrul iniţial al epidemiei de coronavirus, care între timp a ridicat măsurile stricte de carantină impuse din luna ianuarie.

Sursa: corriere.it, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO