Uraganul Matthew a ucis 108 persoane numai in Haiti si se indreapta spre Florida. Barack Obama a declarat stare de urgenta

cover uraganul Matthew

Uraganul Matthew se indrepta catre Bahamas si coasta de est a Floridei, dupa ce a ucis cel putin 26 de persoane in Caraibe si a avariat majoritatea locuintelor in sudul Haiti, unde peste 100 de persoane au murit.

UPDATE 20:48 Presedintele american, Barack Obama, a declarat joi stare de urgenta in Florida in contextul amenintarii uraganului Matthew, transmite Reuters.

Ministrul de interne anunta ca uraganul Matthew a luat viata a cel putin 108 persoane, in Haiti, conform BBC.

O sursa a declarat ca doar in orasul Roche-a-Bateau ar fi murit 50 de persoane, in urma furtunii de proportii.

Citește și
Inundatie
Uraganul Hermine ar putea lovi statul Florida cu valuri de 20 de metri. Localnicii, sfatuiti sa isi faca provizii
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Uraganul Matthew a crescut in intensitate, fiind incadrat la categoria 4, si mai mult de doua milioane de americani au primit ordin joi sa evacueze locuintele pe coasta atlantica, pe fondul apropierii furtunii, care a facut deja aproape treizeci de morti in Caraibe si a devastat Haiti, unde numarul mortilor a ajuns la 108.

Uraganul, cel mai puternic care afecteaza zona de decenii, se afla la doar 290 de kilometri sud-est de Florida si bate cu vanturi sustinute de 220 de kilometri pe ora, a anuntat joi centrul american de monitorizare a uraganelor (NHC). Matthew se afla la doar o treapta de categoria cea mai inalta de pe scara Saffir-Simpson care masoara intensitatea acestor fenomene.

Guvernatorul de Florida, Rick Scott, i-a avertizat pe locuitori ca vanturile ar putea ajunge pana la 240 km pe ora. ''Nu mergeti la surfing, nu mergeti pe plaje. Veti fi ucisi'', i-a atentionat el.
 

Un bilant anterior anunta cel putin 11 morti. Puternicul uragan de categoria a 3-a, cea mai temuta furtuna din Caraibe din ultimul deceniu, a traversat marti Cuba si Haiti insotit de rafale de vant cu viteza de 230 de kilometri pe ora si ploi torentiale. El a devastat localitati, a omorat animale si a distrus recolte si case.

In Statele Unite, peste 1,5 de milioane de persoane au fost indemnate sa evacueze zone de pe coasta de sud-est, iar guvernatorul statului Florida Rick Scott i-a indemnat pe locuitori sa se pregateasca de un eventual impact catastrofal.

Sute de mii de persoane au fost evacuate din calea uraganului, care a provocat inundatii puternice si a ucis patru persoane in Republica Dominicana si 22 in Haiti. Cele doua tari impart Insula Hispaniola.

Matthew a devastat sud-vestul Haiti, unde a aruncat ambarcatiuni si reziduuri pe drumuri in zona de coasta, afectata de cresterea nivelului marii si inundatii importante in zone locuite.

Aproximativ 80% dintre locuinte au fost avariate in Departamentul de Sud din Haiti, cu o populatie de 700.000 de oameni, a declarat un oficial guvernamental intr-o reuniune cu oficiali de la ONU. Aproximativ 11.000 de persoane erau gazduite in adaposturi in aceasta provincie.

In orasul Jeremie locuitorii gateau si dormeau afara, deoarece cele mai multe locuinte au fost doborate sau grav avariate de uragan. Scene asemanatoare au fost raportate in localitati de pe intreaga coasta de sud.

Haiti, cea mai saraca tara din Americi, urma sa organizeze duminica alegeri prezidentiale repetate, amanate in mai multe randuri, insa autoritatile electorale au amanat din nou scrutinul din cauza uraganului. Imediat nu a fost anuntata o noua data.

 

Matthew a fost degradat miercuri de la furtuna de catogoria a 4-a (pe scala de cinci trepte de intensitate Saffir-Simpson), a anuntat Centrul american pentru monitorizarea uraganelor (NHC). Furtuna prezenta miercuri seara rafale de vant cu viteza de 185 de kilometri pe ora.

Insa NHC a anuntat ca poate creste din nou in intensitate odata ce se apropie de Florida. Ochiul furtunii se afla la aproximativ 435 de kilometri sud-sud-est de Nassau, capitala Bahamas, la ora 0.00 GMT (3.00, ora Romaniei) si urmeaza sa se apropie de coasta de est a Floridei pana joi seara, potrivit NHC.

Autoritatile americane sunt in alerta

In Statele Unite, peste 1,5 milioane de persoane au fost indemnate sa evacueze coasta sud-estica a statului Florida, iar guvernatorul acestui stat american, Rick Scott, a avertizat locuitorii sa se pregateasca pentru un posibil impact direct al uraganului, ce ar putea fi catastrofic. ''Toata lumea din statul nostru trebuie sa se pregateasca pentru un impact direct'', a spus guvernatorul. ''Daca Matthew va lovi direct Florida, pagubele ar putea fi catastrofice si trebuie sa va pregatiti'', a avertizat Rick Scott.

Meteorologii americani au declarat ca Matthew ar putea lovi Florida - sau s-ar putea apropia periculos de mult de acest stat - in a doua parte a zilei de joi sau vineri dimineata si apoi se va indrepta spre coasta de est, catre Carolina, in weekend, potrivit NBC News.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat miercuri ca uraganul Matthew este ''o furtuna serioasa", si i-a indemnat pe americani sa fie vigilenti. "Pana maine dimineata (uraganul) ar trebui sa inceapa sa aiba un impact semnificativ in Florida si ar urma sa se intensifice si sa avanseze de-a lungul coastei in cursul zilei", a spus Obama in timpul unei vizite la sediul central al Agentiei federale pentru situatii de urgenta (FEMA), la Washington. "Daca va fi dat ordin de evacuare, acesta trebuie luat in serios", a adaugat seful statului. "Puteti reconstrui oricand. Puteti repara oricand. Dar o viata pierduta este pentru totdeauna", a subliniat el, citat de AFP.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Un mort si un disparut, dupa ce Uraganul Matthew a lovit zona Caraibelor.
Un mort si un disparut, dupa ce Uraganul Matthew a lovit zona Caraibelor. "Este teribil, e un dezastru total". GALERIE FOTO

Uraganul Matthew a facut primele victime, o persoana pierzandu-si viata si o alta fiind declarata disparuta in Haiti, dupa ce cea mai puternica furtuna din ultimul deceniu a lovit zona Caraibelor.

Uraganul Hermine ar putea lovi statul Florida cu valuri de 20 de metri. Localnicii, sfatuiti sa isi faca provizii
Uraganul Hermine ar putea lovi statul Florida cu valuri de 20 de metri. Localnicii, sfatuiti sa isi faca provizii

Statul american Florida se pregateste pentru sosirea uraganului Hermine. Este primul care loveste regiunea in ultimii 11 ani, iar autoritatile le cer localnicilor sa fie precauti. Hermine va aduce vant de peste 120 de km la ora.

Panica la bordul unui vas de croaziera, cu 6.000 de pasageri la bord. Nava s-a inclinat la 45 de grade in timpul unei furtuni
Panica la bordul unui vas de croaziera, cu 6.000 de pasageri la bord. Nava s-a inclinat la 45 de grade in timpul unei furtuni

In timp ce milioane de americani urmareau cu sufletul la gura finala Super Bowl, sase mii de oameni, aflati pe o nava de croaziera, au fost la un pas de moarte.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.