Ce trebuie sa stiti daca sunteti sofer si aveti un accident in strainatate!


Ultimul update: Duminica 14 Octombrie 2012 08:11
Data publicarii: Duminica 26 Decembrie 2010 00:00
Categorie: Stiri Turism

Va faceti bagajele si sunteti pregatiti sa plecati in strainatate cu masina intr-o vacanta de iarna? Daca da, trebuie sa stiti cateva lucruri importante, in cazul in care aveti ghinionul sa fiti implicati intr-un accident rutier.

Strainii au alte reguli pe care, daca nu le respectati, complicati si mai rau situatia.

Daca un cetatean strain v-a tamponat masina nu va grabiti sa chemati politia, pentru ca, in unele tari acest lucru costa! E drept, in Romania, politia rutiera nu cere niciun leu pentru un dosar de constatare a unui accident rutier.

Situatia se schimba insa in tarile vecine care, pentru a incuraja constatarea amiabila, cer bani pentru actele intocmite de un politist. In Austria taxa este de 30 de euro, iar in Germania politia nici nu face astfel de constatari, ci ii indruma pe soferi la firme specializate.

Un constatator privat poate cere pana la 400 de euro, ca sa va intocmeasca un proces verbal in care se enumera pagubele. In aceste conditii trebuie sa aveti cel putin un formular pentru constatare amiabila si in niciun caz sa va certati cu celalalt sofer.

In Cehia, daca pagubele materiale intr-un accident sunt mai mari de 1500 de euro, trebuie chemata si politia.

Toate acestea sunt valabile pentru situatia in care puteti fi despagubit in tara in care are loc accidentul. Daca insa cel care v-a lovit dispare sau nu are asigurare, puteti recupera paguba din Romania.


 

VIDEO PROTVPLUS.RO