Ce s-a intamplat cu judecatorul care l-a condamnat la moarte pe Saddam Hussein. "Razbunare pentru martir"

Ultima actualizare: 26-06-2014 06:58
judecator proces Saddam

Rauf Rashid Abd al-Rahman, presedintele completului de judecata care a pronuntat sentinta fostului dictator irakian, ar fi fost ucis de rebelii SIIL care au preluat controlul in nordul Irakului.

Informatia a aparut pe mai multe site-uri de stiri arabe, dar nu a fost confirmata oficial de guvernul irakian. Rauf Rashid Abd al-Rahman a condus Tribunalul Irakian Suprem pentru Crime care in 2006 l-a condamnat pe Saddam Hussein la moarte. De asemenea, a pronuntat sentinte similare si in cazul unor complici ai fostului dictator irakian.

Potrivit ziarului saudit Al Ryadh, judecatorul a fost capturat pe 16 iunie de rebelii SIIL (Statul Islamic in Irak si Levant) care controleaza nordul tarii si executat doua zile mai tarziu. “A fost condamnat la moarte de catre revolutionarii irakieni ca razbunarea pentru moartea de martir a lui Saddam Hussein”, a anuntat pe pagina sa de Facebook vicepresedintele parlamentului din Iordania, care sustine ca Rauf a incercat sa fuga deghizat.

Numirea lui Rauf Abd al-Rahman in fruntea tribunalului care l-a judecat pe Saddam a fost constestata in 2006, pe motiv ca judecatorul avea motive personale pentru a-i fi ostil dictatorului. Rauf era siit si etnic kurd din Halabja, localitatea care in 1988 a fost atacata cu arme chimice de trupele lui Saddam. Nu e primul magistrat din procesul fostului dictator care cade victima represariilor: in 2005, Barwez Mahmud, alt membru al Tribunalului Special, a fost asasinat in Bagdad iar un an mai tarziu fratele judecatorului Mohammad al-Khalifa a fost impuscat in masina sa.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO