Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat

Ultima actualizare: 15-10-2012 00:18

Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat si poarta acum titlul de "preafericit", in cadrul ceremoniei de duminica de la Vatican, prezidata de actualul Papa Benedict al XVI-lea.

Un portret al fostului suveran pontif a fost dezvelit si a fost prezentat relicvarul continand o fiola cu sangele acestuia, prelevat in ultimele zile de viata.

Fostul Papa mai are astfel o singura treapta pana la a fi declarat "sfant".

El va fi celebrat pe 22 octombrie, ziua in care a fost numit papa in 1978.

Sute de mii de credinciosi s-au adunat in jurul bazilicii Sfantul Petru din Vatican, inca de sambata seara, pentru a nu pierde nimic din ceremonia care a inceput la ora 08.00 GMT (11.00 ora Romaniei).

Papa Benedict al XVI-lea l-a proclama "preafericit" pe predecesorul sau Karol Wojtyla, aflat la conducerea Bisericii Catolice din 1978 pana in 2005.

Aproximativ 200.000 de persoane au participat la rugaciune, sambata seara, la Circus Maximus.

Beatificarea - primul pas catre sanctificare

Un loc de onoare i-a fost rezervat, in cadrul ceremoniei de duminica, sorei Marie Simon-Pierre Normand, o calugarita de origine franceza care a suferit de Parkinson si a carei vindecare inexplicabila a fost atribuita Papei Ioan Paul al II-lea.

Vaticanul va mai trebui sa atribuie un miracol Papei Ioan Paul al II-lea, dupa beatificarea sa, pentru ca acesta sa fie declarat sfant. Acest lucru s-ar putea intampla in curand, deoarece mii de marturii au fost trimise deja la Vatican de credinciosii care spun ca au fost ajutati de fostul papa, dupa moartea acestuia.

Delegatii straine prezente la eveniment

Ministrul de Externe al Romaniei, Teodor Baconschi, a participat la ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea, impreuna cu o delegatie a Romaniei.

87 de delegatii straine, din care fac parte circa 16 de sefi de state si de guverne, erau asteptate la eveniment, printre personalitati numarandu-se presedintii polonez Bronislaw Komorowski, mexican Felipe Calderon si italian Giorgio Napolitano, dar si premierul francez François Fillon.

Totodata, la ceremonie au fost anuntati si reprezentantii a cinci familii regale - Belgia, Spania, Marea Britanie, Liechtenstein si Luxemburg.

Dupa ceremonie, sefii de stat si de guverne au defilat in fata sicriului preafericitului instalat in basilica. Apoi l-au saluta scurt pe papa Benedict al XVI-lea, in sacristie, langa celebra statuie Pieta a lui Michelangelo.

Procedurile de beatificare, incheiate in timp record

Fostul Suveran Pontif a murit in urma cu sase ani, iar procedurile de beatificare au fost incheiate intr-un timp record. La eveniment iau parte 90 de delegatii straine, inclusiv 16 sefi de state si de guverne.

In urma cu sase ani, multimea adunata in Roma cerea onorarea urgenta a Papei strigand "Santo Subito", adica "Sfant, imediat!". Iata ca la sase ani de la trecerea in nefiinta a celui mai iubit Papa din istoria recenta, dorinta credinciosilor se apropie de indeplinire.

Vineri, cardinalii au coborat in cripta Bazilicii Sfantul Petru si au sarutat sicriul in care se afla ramasitele Papei Ioan Paul al II-lea. Dupa rugaciuni, l-au acoperit cu brocart auriu si l-au purtat pana in fata altarului din Bazilica.

Piatra de mormant din marmura, care marcheaza locul de veci al Papei Ioan Paul al II-lea, va ajunge in Cracovia, intr-o biserica ridicata in memoria lui.

Beatificarea este primul pas catre sanctificare. Pentru a marca cum se cuvine evenimentul, posta italiana a emis un timbru special cu chipul fostului Suveran Pontif.

Papa Ioan Paul al II-lea a facut o vizita in Romania in 1999.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO