Atacuri în Sri Lanka. Reacția mamei unui elev român, aflat în schimb de experiență


Ultimul update: Luni 22 Aprilie 2019 19:16
Data publicarii: Luni 22 Aprilie 2019 17:57
Categorie: Stiri externe

Este stare de urgenţă naţională în Sri Lanka, cu violențe teribile, în care au fost prinşi şi români nevinovaţi.

După ce mai multe explozii care au vizat biserici şi hoteluri de lux au ucis 290 de oameni şi au rănit aproape 500, autorităţile de la Columbo au arestat zeci de suspecţi, toţi localnici, despre care se crede că au legături cu o grupare internaţională.

Printre victime se numără cel puțin 36 de străini, inclusiv britanici, americani şi danezi. În atenția celulei de criză activate la ministerul nostru de Externe sunt 8 elevi din Iaşi, aflați acolo într-un schimb de experiență, dar şi două familii în vacanţă.

O nouă explozie, luni

 

În Sri Lanka, tensiunea atinge cote paroxistice. Luni, o dubă a explodat în capitala Colombo, în apropierea uneia dintre bisericile vizate duminică de bombe. Pe de altă parte, poliţia a descoperit şi 87 de detonatoare într-o autogară, după ce duminică seara geniştii au detonat în mod controlat un dispozitiv explozibil lângă principalul aeroport al ţării.

În total, şase deflagraţii au avut loc în trei biserici pline de credincioși, care asistau la slujba de Paşte, și în trei hoteluri de lux din capitala ţării. Unul dintre kamikaze ar fi sărit în aer la coadă la bufetul unui hotel. Altul ar fi intrat într-o lăcaş având în mână o geantă cu bombe. După câteva ore, alte două explozii au vizat o locuință în care se aflau suspecți și o operațiune a poliției.

Elevi români în Sri Lanka

 

În Sri Lanka sunt şi opt copii români, elevi la Colegiul Costache Negruzzi din Iaşi, împreună cu profesoara lor de matematică.

Mama unei fete: ”Oricărui părinte îi stă inima în loc când auzi aşa ceva, când ştii că este în oraşul respectiv. Ei nu se aflau în Colombo, ci undeva la o bază militară. Acolo erau în vizită, nu au fost duşi ca să fie protejaţi. Vizita era în program.

Sunt în siguranţă într-un hotel care a fost verificat de poliţie. Sunt tot timpul escortaţi. Am vorbit cu fiica mea, am primit mesaje şi de la doamna profesor. Directoarea spune că fetele au plecat în Sri Lanka săptămâna trecută, marţi, şi urmau să se întoarcă acum vineri. Autorităţile de acolo şi din România fac tot posibilul ca elevele să ajungă la timp în ţară.

Elvira Rotundu, directoare Colegiul Naţional Costache Negruzzi: ”Am ţinut legătura cu şcoala, autorităţile, am discutat personal cu domnul ambasador de dimineaţă. A zis că se bucură de tot sprijinul şi sunt în siguranţă. Am ținut permanent legătura cu părinţii, ei la rândul lor au vorbit cu copiii.

Elevii din Iaşi şi profesoara lor vor reveni în ţară vineri, pe 26 aprilie. Potrivit Ministerului Român de Externe, două familii de români aflate în vacanţă au primit asistenţă consulară.

Printre victimele atentatelor se numără şi 3 dintre cei 4 copii ai miliardarului danez Anders Holch Povlsen. Familia era în vacanță în Sri Lanka. Povlsen are o avere de 8 miliarde de dolari, fiind cel mai mare acţionar al magazinului online de haine Asos şi principalul proprietar privat de terenuri din Scoţia.

Corespondent CNN: ”Sri Lanka e o ţară care a cunoscut violenţa. Populaţia a avut parte de trei decenii de război civil, până în 2009.

Localnic: ”Au fost zece ani de pace și credeam că s-a terminat violența și vărsarea de sânge. Ceea ce s-a întâmplat acum este pe cât de surprinzător, pe atât de șocant.

Corespondent CNN: ”Obiectivul teroriştilor este de a provoca tensiuni între diferitele comunităţi ale ţării. Minoritatea creştină este semnificativă, dar restrânsă, cu personaje proeminente în politică şi sport, dar nu a fost niciodată implicată în violențe religioase.

Şeful poliţiei naţionale a emis o alertă pe 11 aprilie, pe baza unor informaţii "de la o agenţie secretă străină", care avertiza că o mişcare islamistă pregătea "atentate sinucigaşe asupra unor biserici importante". Însă:

Corespondent CNN: ”Şeful guvernului a recunoscut că nu s-au luat măsuri şi că, de altfel, raportul serviciilor de informaţii nici n-a ajuns pe biroul său.

Departamentul de Stat american le-a cerut americanilor aflaţi în Sri Lanka să evite locurile publice aglomerate, întrucât riscul unor noi atacuri teroriste rămâne ridicat.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Tags: sri lanka, atac, elevi,

Gestul straniu făcut de unul dintre teroriștii din Sri Lanka înainte de a se detona
O nouă bombă a explodat luni lângă o biserică din Colombo, Sri Lanka
Atacurile din Sri Lanka. Ministru: „Am fost avertizați cu 14 zile înainte”
VIDEO PROTVPLUS.RO