Assange ramane in inchisoare! Wikileaks continua dezvaluirile incendiare

Ultima actualizare: 16-07-2012 11:36

Un tribunal britanic a refuzat eliberarea lui Assange pe cautiune. Teoretic, ar urma extradarea sa catre Suedia, tara in care este acuzat de mai multe delicte sexuale.

Cum politia si procuratura de la Stockholm au "sarit" cu nonsalanta mai multi pasi regulamentari, in presa internationala se vorbeste tot mai insistent de incercarile de intimidare si compromitere a celui care a declansat scandalul "Cable-gate".

Chiar daca va iesi din arest, fondatorul WikiLeaks ar mai putea ramane in Regatul Unit cateva luni. Cat despre extradarea in Suedia sau si, mai rau, in Statele Unite: "domnul Assange nu a comis niciun act de tradare, el nu este cetatean american, ca atare nu poate trada Statele Unite, pentru ca este cetatean australian. Chiar si asa au aparut cateva apeluri privind executarea lui, daca va fi tratat ca inamic combatant, ca terorist", spune Mark Zaid, expert in securitate nationala in Marea Britanie.

Punctul forte al apararii il constituie tocmai acuzatiile celor doua femei care se declara victimele lui Assange. Prima dintre ele, o cunoscuta activista feminista, il acuza pe Assange ca si-a "sabotat" prezervativul folosit in timpul unei intalniri amoroase liber consimtite. Nu aflam insa si motivul unui astfel de gest.

Cea de-a doua femeie recunoaste singura ca l-a urmarit luni bune pe Internet pe Assange si a facut tot posibilul sa-l cunoasca personal, inclusiv sa aiba o relatie sexuala cu el. Daca adaugam faptul ca politia suedeza a emis primul mandat de arestare inainte ca cele doua femei sa depuna o acuzatie oficiala, suspiciunile privind o conspiratie anti-Assange, si implicit anti-Wikileaks, capata greutate.

"El este imaginea organizatiei, el este vocea principala, el obtine finantare. Daca el este scos din ecuatie, nu le va afecta tehnologia, dar le va afecta posibilitatea de a ramane functionali", este de parere Jim Lewis, expert securitate cibernetica.

In mijlocul acestor controverse, WikiLeaks a anuntat ca va continua seria dezvaluirilor. Site-ul continua sa functioneze, in ciuda presiunilor politice si financiare, gratie a peste 200 de asa zise site-uri oglinda, create de sustinatorii lui Assange.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO