Anuntul facut de Marea Britanie in legatura cu libera circulatie a fortei de munca. Romanii din Regat, extrem de ingrijorati


Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Vineri 28 Iulie 2017 13:12
Categorie: Stiri externe

Guvernul de la Londra a anuntat ca , incepand cu martie 2019, nu va mai respecta principiile privind libera circulatie a fortei de munca.

Vestea a provocat ingrijorare chiar si printre cetatenii Uniunii Europene care lucreaza deja in Marea Britanie, inclusiv romani.

Iar managerii unor companii se tem ca nu vor mai avea mana de lucru si se plang ca guvernul intarzie sa expuna planuri concrete pentru a reglementa situatia.

Anuntul guvernului britanic este prima indicatie clara de pana acum, in legatura cu schimbarile care vor aparea in perioada post-Brexit.

Detaliille "tehnice" vor fi facute publice peste cateva luni, iar aceasta incertitudine ii macina pe cetatenii UE aflati care traiesc si muncesc in Marea Britane. Printre ei se numara si Patrick, un roman care lucreaza ca barman in orasul Blackpool.

PATRICK STEFANESCU, ROMAN DIN MAREA BRITANIE: " Sunt un pic speriat de discursul " toti strainii trebuie sa plece din tara", pentru ca traim aici.. Si pentru ca nu stiu ce se va intampla".

Mai optimista este o menajera din Ungaria.

Viktoria Ihnat: "Pentru noi nu se va schimba nimic. Lucrurile se vor schimba pentru cei care vor veni de acum inainte, probabil."

Si pentru patronii de firme situatia este cel putin neplacuta. Multi se tem ca isi vor pierde pretioasa mana de lucru ieftina si competitiva, reprezentata de cetatenii din Uniunea Europeana. Guvernul incearca sa ii linisteasca, spunandu-le ca noua legislatie nu ii va aduce, in niciun caz, pe "marginea prapastiei" .

Miniştrii britanici au promis ca, dupa intrare in vigoare a Brexit-ului, va exista o perioada de implementare a noilor reguli, pentru a evita haosul.

In aceasta perioada de tranzitie, muncitorii comunitari care vor dori sa vina in Marea Britanie vor fi nevoiti sa se inregistreze oficial in momentul mutarii.

VIDEO PROTVPLUS.RO