Urmareste IN DIRECT cel mai mare pelerinaj din lume. 2.5 milioane de musulmani au ajuns la Mecca

05-11-2011 14:50
Sursa: Mediafax

Peste 2 milioane si jumatate de credinciosi participa la cel mai important eveniment religios al calendarului musulman - pelerinajul la Mecca.

Duminica dimineata a avut loc cea mai spectaculoasa etapa in timpul careia credinciosii au aruncat cu pietre in cei 3 pilastri ce il simbolizeaza pe diavol.

Imaginile de la pelerinajul anual de la Mecca vor fi transmise in direct pe YouTube, in baza unui acord intre platforma online si Ministerul saudit al Culturii si Informatiilor, relateaza AFP.

"Milioane de persoane din intreaga lume pot urmari si comenta evenimentul, conectandu-se la canalul video", dedicat evenimentului, a precizat YouTube.

Pelerinii au inceput sa se indrepte catre campia Mina, aflata in apropiere de Mecca, unde circa 2,5 milioane de musulmani incep ritualul pelerinajului anual. 

Orice musulman are datoria sfanta de a face macar o data in viata acest pelerinaj. Vin din toate colturile lumii ca sa indeplineasca o serie de ritualuri stravechi, de neinteles pentru occidentali. Totul pentru a ajunge mai aproape de Dumnezeu.

Ritualurile incep la Marea Moschee de la Mecca, unde credinciosii musulmani inconjoara Kaaba, casa lui Allah. Apoi, pelerinii trebuie sa bea apa din izvorul Zamzam, semn al renasterii spirituala.

Urmeaza ritualul alergarii, intr-un pasaj construit intre doua dealuri. Conform traditiei islamice este reconstituita fuga disperata a lui Hagar, sotia profetului Ibrahim, in cautarea apei.

Credinciosii se indreapta apoi catre Mina, la opt kilometri est de Mecca. In plin desert, ei innopteaza in corturi, pentru ca in ziua urmatoare sa urce pe muntele Arafat, pentru a se ruga.

Potrivit religiei musulmane, acest ritual este ca o repetitie pentru ziua judecatii de apoi, iar cine nu ajunge pe campia lui Arafat inainte de apus trebuie sa repete tot pelerinajul.

In zori, pelerinii pleaca din nou la Mina, pentru a da cu pietre in cei trei stalpi care reprezinta diavolul.

Odata si acest ritual indeplinit, credinciosii isi vor incheia pelerinajul revenind la Marea Moschee pentru a inconjura din nou KaaBa.


VIDEO PROTVPLUS.RO