Acordul ruso-american de incetare a focului in Siria intra in vigoare in weekend. La ce intelegere au ajuns Putin si Obama

Ultima actualizare: 25-02-2016 07:00
Siria - GETTY

Un acord de incetare a focului in Siria ar urma sa intre in vigoare in ziua de 27 februarie, transmite agentia de presa rusa TASS, citand canalul de televiziune Al-Jazeera, ce face referire la un document ce ar fi fost convenit intre SUA si Rusia.

"In acordul ruso-american se arata ca un regim de incetare a focului in Siria va intra in vigoare incepand cu ziua de 27 februarie", a indicat postul mentionat.

Intelegerea privind incetarea focului in Siria exclude gruparile teroriste Statul Islamic si Jabhat al-Nusra.

Potrivit Al-Jazeera, documentul ruso-american contine si un apel catre toate partile si gruparile siriene care sunt de acord cu acest armistitiu sa inceteze focul la miezul zilei de 26 februarie.

Secretarul de stat american John Kerry anunta duminica, la Amman, ca a avut o noua convorbire la telefon cu omologul sau rus Serghei Lavrov si ca, "in principiu", ei au ajuns la "un acord provizoriu asupra modalitatilor unei incetari a ostilitatilor in Siria care ar putea incepe in zilele urmatoare".

John Kerry adauga, potrivit AFP, ca "cei doi presedinti (rus si american, respectiv Vladimir Putin si Barack Obama) ar putea discuta cat mai curand posibil (...) pentru punerea in aplicare" a acestui regim de incetare a focului.

Vladimir Putin: Rusia "va face ce este necesar" pentru ca Damascul sa respecte acordul de încetare a focului

Rusia "va face ce este necesar" pentru ca Damascul sa respecte acordul de incetare a focului in Siria anuntat de Moscova si Washington pentru 27 februarie si spera ca Statele Unite "vor face acelasi lucru" cu grupurile rebelilor sirieni, a declarat luni presedintele rus Vladimir Putin, informeaza AFP.

"Vom face ce este necesar cu Damascul, cu autoritatile legitime siriene. Ne bazam pe Statele Unite pentru a face acelasi lucru cu aliatii lor si grupurile pe care le sustin", a afirmat Putin in timpul unei alocutiuni televizate.

Presedintele Statelor Unite Barack Obama a discutat luni la telefon cu omologul sau rus Vladimir Putin despre acordul de incetare a focului ce ar urma sa intre în vigoare in Siria la 27 februarie, a anuntat Casa Albă.

In timpul acestei convorbiri la cererea lui Putin, precizeaza executivul american, Obama a insistat asupra necesitatii respectarii acordului de catre toate partile pentru "a usura suferintele poporului sirian" si "a se concentra" pe lupta impotriva gruparii Statul Islamic, noteaza AFP.

Assad convoaca alegeri parlamentare pentru 13 aprilie

Presedintele sirian Bashar al-Assad a convocat alegeri parlamentare pentru 13 aprilie, potrivit unui comunicat emis de presedintie luni, informeaza Reuters.

Ultimele alegeri parlamentare in Siria au fost in 2012 si ele au loc o data la patru ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO