70.000 de companii, în vizorul Uniunii Europene. Ce taxă ar urma să fie implementată

Ultima actualizare: 01-06-2020 14:49
UE
Shutterstock

Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a cerut statelor membre să sprijine introducerea mai multor noi taxe, printre care şi o taxă anuală care va fi percepută de la 70.000 de mari companii pentru acces pe piaţa unică.

Într-un interviu acordat Financial Times, Johannes Hahn a spus că nu există alte alternative decât a da Comisiei Europene noi surse de venituri directe, prin care să-şi asigure serviciul datoriilor, ce urmează a fi asumate conform planului de 750 de miliarde de euro dezvăluit săptămâna trecută.

Printre aceste surse de venituri ar putea să fie inclusă şi o taxă anuală care va afecta 70.000 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri globală de peste 750 de milioane de euro.

"Ceea ce ţintim este ca, cel mai târziu la finele lui 2027, să avem un flux stabil de noi resurse proprii la bugetul nostru" a spus Johannes Hahn. Acesta a explicat că alternativa ar fi contribuţii mai mari la bugetul comunitar din partea statelor membre, ceea ce ar fi inacceptabil din punct de vedere politic.

"Un buget mai mic nu va fi acceptat de marea majoritate a statelor membre. Iar când vine vorba de noi contribuţii, nu văd să existe interes în nicio ţară" a spus comisarul european.

Cum s-ar percepe taxa

 

Taxa care va fi percepută de la marile companii, un proiect care deocamdată este într-un stadiu incipient în interiorul Comisiei, ar urma să ia forma unei sume forfetare ce va fi plătită anual pentru utilizarea pieţei unice.

Amploarea acestei "taxe de acces" va depinde de mărimea companiei, a precizat Johannes Hahn, adăugând că marile companii ar putea fi împărţite în două sau trei categorii.

Această taxă face parte dintr-un pachet de opţiuni de majorare a veniturilor, care include o taxă pe carbon, venituri din extinderea schemei de tranzacţionare a emisiilor de poluare şi o taxă pe companiile digitale. Johannes Hahn a subliniat faptul că noile propuneri "nu vizează contribuabilii individuali, dar pe de altă parte se potrivesc perfect cu priorităţile noastre politice", precum combaterea schimbărilor climatice.

Orice taxă comună la nivelul UE are nevoie de aprobarea guvernelor tuturor celor 27 de state membre şi a Parlamentului European.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că ar vrea ca statele membre UE să sprijine un pachet de iniţiative de revenire economică în valoare de 2.400 miliarde de euro. Propunerea executivului comunitar vizând un instrument de revenire în valoare de 750 miliarde euro, combinat cu "buget UE pe termen lung revizuit în valoare de 1.100 miliarde euro", este o "necesitate urgentă şi excepţională pentru o criză urgentă şi excepţională", a apreciat Ursula von der Leyen.

Planul de redresare post-pandemie, prezentat în Parlamentul European

 

România va primi 33 de miliarde de euro, din care 21 nerambursabile, pentru repornirea economiei și investiții, dacă programul propus miercuri, de Comisia Europeană va fi adoptat de Parlamentul European.

În total, Comisia oferă un pachet special, de 1.850 de miliarde de euro, pentru toate cele 27 de state. Este „cel mai mare program de susținere din istoria Uniunii, pentru cea mai mare criză din istoria Uniunii", după cum a anunțat președinta Comisiei.

Programul prezentat de preşedintele Comisiei Europene în fața parlamentarilor se numeşte "Next Generation EU". Este un proiect care vrea să salveze 27 de țări crunt lovite de criză.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO