Roboții au devenit atât de „umani”, încât sunt folosiți și în spectacole de teatru. „Reacția vizitatorilor este incredibilă”

×
Codul embed a fost copiat

Roboții sunt tot mai umani, nu doar ca aspect, ci și ca inteligență. Evident, datorită A.I-ului. Sunt folosiți în magazine, depozite, șantiere, birouri de informații și lista poate continua.

Unele dintre cele mai importante companii ale lumii au - acum - în lucru astfel de produse. Iar în Statele Unite va fi inaugurată în curând și o primă de fabrică dedicată acestor instumente.

Robotul în care au investit deja companii precum Open AI, Nvidia, Microsoft sau Amazon se numește Figure 1 și comunică folosind celebrul program de inteligență artificială, Chat GPT. Vorbește și înțelege tot mai bine.

-Bună, Figure 1! Ce vezi în momentul acesta?

-Văd un măr roșu pe o farfurie aflată în mijlocul mesei, un suport cu farfurii și pahare și... pe tine, în apropiere, cu mâna pe masă.

Citește și
ilikeit
Au apărut noi modele de roboți care vor fi folosiți în fabrici. Cum arată
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate”. Regiunile vizate de furtuni

-Grozav. Poți să-mi oferi ceva de mâncare?

-Sigur!

-Grozav! Poți să-mi explici ce ai făcut în timp ce strângi acest gunoi?

-Imediat! Ți-am dat mărul pentru că este singurul lucru comestibil de pe masă pe care puteam să ți-l ofer

Valoarea start-up-ului care a creat acest robot a ajuns la peste 2,5 miliarde de dolari. În momentul de față sunt unii dintre cei mai promițători producători de roboți de pe piață.

Și nici Elon Musk nu se lasă mai prejos. Inginerii Tesla lucrează deja la Optimus Gen 2. Un robot cu 10 kg mai slab decât modelul anterior. În plus, are și un echilibru mai bun. Își controlează singur corpul și poate manipula chiar și obiecte mici și delicate. Îl ajută simțul tactil.

Robotul nostru este proiectat de noi și duce spre un design actuator, iar asta ne oferă posibilitatea de a integra actuatoarele în interiorul acelor structuri. Capabilitățile acestor piese sunt bazate pe simulări și manevre pe care le-am testat în laboratorul nostru. Faptul că este un design propriu ne permite să optimizăm structura și ambalajul acestor actuatoare. Este un design creat de noi de la zero ceea ce este foarte interesant. Mulți dintre noi integrează diferite componente, dar sistemul ne aparține în totalitate, asta include și motoarele personalizate și sincronizate cu echipamentul pregătit. Ceea ce ne permite să optimizăm tot ceea ce ne dorim la acest robot” explică reprezentanții companiei producătoare.

Robotul tot mai prezent, însă, în depozitele marilor companii din Statele Unite se numește Digit și este dezvoltat de Agility Robotics. Ei vor inaugura în curând și prima fabrică de roboți umanoizi din lume. Un spațiu de 17.000 mp în care roboții vor lucra la producția altor roboți.

Toate componentele lui Digit vor fi realizate aici, inclusiv picioarele. Producătorii promit să livreze cel puțin 10.000 de roboți în fiecare an.

Picioarele sunt un aspect foarte important pentru Digit. Este modul în care el intră în contact cu pământul. Nu contează cât de sofisticat este robotul său sistemul de control dacă îi alunecă picioarele”, spun inginerii.

Tălpile roboților au fost proiectate cu ajutorul unor ingineri specializați în producția de încălțăminte sport.

În mod normal lucrăm cu oameni. Ei sunt principalii noștri clienți, dar din când în când avem norocul să lucrăm cu animale sau mașinării, roboți, lucruri de genul acesta. Prima dată m-am întrebat cum arată talpa robotului, cum merge, dacă se folosește de un toc, de degete. A fost important să înțelegem cum se mișcă robotul pentru a vedea ce asemănări există cu ceea ce noi știm despre încălțămintea pentru oameni. A fost primul aspect pe care l-am luat în calcul” au explicat specialiștii.

Nu-l putem omite, însă, pe Atlas, robotul umanoid de la Boston Dynamics, care a devenit popular pe internet datorită talentului său la dans. Am putea spune că este cel mai dinamic robot umanoid din lume. Și nu doar pentru că știe să danseze, ci și pentru că este un adevărat sprijin pentru cei care lucrează pe șantiere sau în fabrici. Robotul trebuie să fie capabil să înțeleagă proprietățile obiectelor, forma și greutatea lor. Și în timp ce manipulează aceste obiecte, să înțeleagă și constrângerile dintre robot și obiecte, forțele existente. Și trebuie să aibă un sistem de control, să știe să facă diferența între obiectele pe care le poate manipula în funcție de stabilitate și sarcina primită.

Sistemul de percepție al lui Atlas funcționează prin intermediul camerelor video pe care le are implementate în cap. Una dintre ele este o cameră color, iar cealaltă este un obiectiv de profunzime. Se folosește de senzori pentru a măsura distanța față de tot ceea ce vede. Practic urmările diferite forme din mediul înconjurător și alte caracteristici pe care Atlas le poate identifica ca obiecte principale de interes.

Ideea este ca sistemul de control al lui Atlas să fie capabil să înțeleagă cum mișcările sale pot evolua în timp, într-un mod care să respecte legile fizice ale universului nostru. De exemplu, imaginți-vă că robotul ține un obiect foarte greu în timp ce încearcă să fugă, sau împinge ceva care cântărește mai mult ca el în partea cealaltă a camerei. Ține cont cu atenție de forțele care există între robot și obiect și cum acestea ar putea sau nu să-l doboare. Este foarte important

Și lista roboților umanoizi poate continua. Nu am uitat nici de celebra Sofia, care după ce a călătorit prin toată lumea și a apărut în celebre show-uri de televiziune.. a primit un lifting facial și s-a apucat de pictat, iar acum lucrează la o nouă colecție de NFT-uri.

În plus, într-un centru de științe din Polonia este în plină desfășurare un spectacol de teatru în care roboții umanoizi sunt actorii principali.

„Motivul pentru care folosim roboți este de a încerca să aducem în atenția publicului subiecte abstracte într-un mod foarte accesibil” spun artiștii care au pus la punct spectacolul.

În Varșovia, au loc astfel de spectacole de teatru încă din 2011. Primii roboți care au urcat atunci pe scenă au avut peste 25.000 de spectacole. Și nu lipsesc roboții nici de la Hollywood. Sunt mai mici și mai simpatici și deja știu să imite mișcările animatorilor care îi coordonează.

Nu doar că este o tehnologie grozavă, dar oamenii nici nu observă asta pentru că partea artistică este excelentă. Reacția vizitatorilor este incredibilă. O surpriză șocantă pentru mulți dintre ei. Toți spun că sunt adorabili. Atât de multă personalitate” explică organizatorii.

Sunt probabil cei mai ascultători actori din industria filmului. Singura problemă este că nu pot fi folosiți și în scene de acțiune.

Articol recomandat de sport.ro
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Citește și...
Cristian Orășanu, Co-Fondator Naratix: „Inteligența artificială are potențialul de a revoluționa industria e-commerce”
Cristian Orășanu, Co-Fondator Naratix: „Inteligența artificială are potențialul de a revoluționa industria e-commerce”

În ediția de astăzi, Andrei Radu îl are ca invitat pe Cristian Orășanu, Co-Fondator Naratix, un start-up format dintr-o echipă de IT-iști români care au creat 5 roboți bazați pe Inteligență Artificială.  

Au apărut noi modele de roboți care vor fi folosiți în fabrici. Cum arată
Au apărut noi modele de roboți care vor fi folosiți în fabrici. Cum arată

Roboții umanoizi sunt din ce în ce mai avansați și pot imita tot mai bine mișcările umane. Chiar miercuri, două companii mari de robotică au arătat modele noi care vor fi folosite în fabrici.  

Duelul roboților, la iLikeIT. Două echipe de elevi din Ploiești și-au măsurat puterile
Duelul roboților, la iLikeIT. Două echipe de elevi din Ploiești și-au măsurat puterile

Avem o demonstrație cu roboți la noi în platou. Un duel între două echipe din Ploiești, de la Liceul I.L. Caragiale, care vin la noi în platou cu cele mai noi creații.

Cum au evoluat roboții umanoizi și unde se deschide prima fabrică din lume în care vor fi creați. Detalii la iLikeIT
Cum au evoluat roboții umanoizi și unde se deschide prima fabrică din lume în care vor fi creați. Detalii la iLikeIT

Roboții sunt tot mai umani. Cel puțin așa vor să-i facă inginerii care tot lucrează la ei. Nu degeaba se numesc roboți umanoizi. Să vedem cum au evoluat.

O echipă de IT-işti români a creat roboţii AI care pot lucra non-stop, nu obosesc şi nu mint
O echipă de IT-işti români a creat roboţii AI care pot lucra non-stop, nu obosesc şi nu mint

O echipă de tineri români, fondatorii unei companii de tehnologie, a conceput cinci roboţi pe bază de Inteligenţă Artificială (AI), care pot munci non-stop în funcţii de manager de brand, agent de vânzări, inginer de date şi influencer.

Recomandări
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit "prost" sau "ratat" într-un duel la distanță

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas, în faţa unor susţinători a armelor.

Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european
Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european

Într-una dintre halele închiriate de o companie austriacă, lângă București, milioane de pachete cu haine și încălțăminte sunt depozitate, urmând ca, atunci când sunt comandate de clienții români, dar și străini, să plece direct spre ei.

 

Forțele lui Putin au lansat un nou atac masiv asupra Ucrainei. Capitala Kiev, printre ținte. Ce s-a întâmplat în Crimeea
Forțele lui Putin au lansat un nou atac masiv asupra Ucrainei. Capitala Kiev, printre ținte. Ce s-a întâmplat în Crimeea

Armata rusă a lovit din nou Ucraina, sâmbătă sear,a cu atacuri masive cu drone, infoormează dpa.