Parcul Stelar din Italia, unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. ”Este ceva unic”

Ultima actualizare: 16-09-2020 09:42

O vale din nordul Italiei a primit titlul de Parc Stelar din partea fundaţiei Starlight, membră a UNESCO.

 

A devenit astfel, în mod oficial, unul dintre cele mai frumoase locuri din lume pentru cei pasionaţi să vadă stelele.

Sute de vizitatori ajung aici doar pentru a urmări spectacolul astral, odată ce se lasă noaptea.

Regiunea Valle d'Aosta din nordul Italiei e cunoscută pentru peisajele idilice aflate la poalele Alpilor.

Numai că cele mai bune privelişti se dezvăluie ochilor curioşi abia după lăsarea întunericului.

O vale de lângă orăşelul Lignan a primit titlul de Parc Stelar, care o pune printre cele mai frumoase locuri din lume pentru cei care iubesc să se uite la stele.

Giorgia Fasolino, localnic: "Când se lasă întunericul mergem afară, de multe ori o las pe fiica mea să ne ajute cu stelele, pentru că se pricepe, dar în orice caz... stăm acolo şi privim cerul. E o experienţă cu totul diferită, singurul loc în care am mai văzut stelele aşa de clar a fost pe mare".

Orăşelul Lignan îşi ia în serios misiunea de a proteja... cerul. Municipalitatea a luat măsuri pentru a limita poluarea luminoasă şi a schimbat stâlpii de iluminat clasici cu unii cu LED.

Jean Marc Christille, director Observatorul Astronomic: "Modul în care sunt orientate aceste lămpi cu LED şi ceea ce noi numim micile "aripi" care focalizează lumina, totul e studiat ca să minimizeze impactul asupra cerului".

 

”M-am simțit foarte, foarte mică în acest univers uriaș”

 

Între timp, în fiecare sâmbătă sosesc turişti care vor să ia lecţii de... privit cerul la Observatorul Astronomic din localitate, unde învaţă despre sistemul solar, despre stele şi despre galaxii îndepărtate.

Giovanna Fatiguso, turist: "E ceva unic, este un muzeu natural în aer liber care nu mai există nicăieri altundeva. Putem vedea aproape toate stelele. M-am simţit foarte, foarte mică în acest univers uriaş, în timp ce priveam stelele deasupra noastră, în această noapte...".

Uitatul la stele nu este, însă, doar un mod plăcut de a petrece timpul - e parte din moştenirea umanităţii, spun astronomii.

Andrea Bernagozzi, cercetător Observatorul Astronomic: "Cu ajutorul acestor constelaţii, strămoşii noştri îşi organizau vieţile. De exemplu, stabileau când era vremea să semene sau să recolteze. Asta este cultura astronomică: nu înseamnă doar să priveşti cerul, ci să conştientizezi faptul că a avut o contribuţie decisivă pentru supravieţuirea umanităţii".

Un planetariu nou îşi va deschide porţile către public în weekend.

Vizitatorii nu vor mai fi nevoiţi să aştepte noaptea ca să vadă stelele, vor putea să o facă la orice oră din zi.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO