IlikeIT: Aplicația care analizează o radiografie cu inteligența artificială. A detectat chiar și un caz confirmat de COVID

18-02-2021 11:22


Sute de medici din țara noastră și-au putut consulta pacienții, în ultimul an, datorită unei invenții extrem de utile în vremuri de pandemie. Este vorba despre o aplicaţie ce permite analizarea unei radiografii cu ajutorul inteligenței artificiale.

 

XVision este un start-up medtech, care în perioada aceasta a ajutat mulți medici să-și facă mai bine treaba, chiar și de la distanță. Aplicația a fost prezentată de Iulia Ionescu în emisiunea ILikeIT.

Iulia Ionescu: A ajutat XVision un pacient aflat într-o situație de viață și moarte?

Ștefan Iarca, cofondator XVision: „Noi lucrăm cu spitale din România de mai bine de un an și sper că sunt destule situații în care aplicația noastră a ajutat, însă una specifică pe care nu o să o uit niciodată, am aflat de la un ziar din Bacău că partenerii noștri de la Marius Nasta, unde desfășurăm un program de screening de tuberculoză, au mers cu noi cu caravana, să facă screening într-un sat din Bacău. Au găsit pacientul, aplicația noastră a detectat COVID, a fost confirmat cu test PCR, pacientul a fost tratat și este bine. Aflând-o din ziare, este una din cele mai memorabile povești în care a ajutat aplicația noastră.”

„Aplicația este gândită ca un asistent pentru radiologi în munca pe care o fac. Am început cu analiza de radiografii pulmonare, folosind inteligența artificială. Algoritmul face o analiză pe imagini, poate detecta patologii, arată unde sunt acestea pe imagine și mai face niște calcule automate, eficientizând timpul și ajutând radiologul în diagnostic” a explicat Ștefan Iarca funcționalitatea aplicației de suport imagistic.