Cât de periculos este să dormi cu telefonul lângă tine. Explicațiile unui expert

Dată publicare: 15-04-2021 17:02
Dată actualizare: 15-04-2021 22:58


Telefon

Un om este înconjurat de la naștere de diverse surse de radiații, dar smartphone-ul nu este cel mai periculos dintre acestea, a scris într-un articol publicat pe portalul WeChat specialistul Shang Jinan de la Universitatea Tsinghua din Beijing.

Până în prezent nu există dovezi ale unei legături între telefoanele mobile și formarea tumorilor maligne, susține expertul, citat de Rador.

Potrivit unei clasificări a substanțelor cancerigene, realizate de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, astfel de radiații se încadrează în categoriile 2B și 3. Este vorba de echivalentul celor emise de castraveții murați și de cafea.

Dar, potrivit expertului Shang Jinan, ar trebui acordată o atenție serioasă substanțelor cancerigene din categoria 1, deoarece acestea provoacă cu adevărat cancer. Aici intră tutunul, lumina soarelui și gazele de eșapament.

În ceea ce privește radiația puternică a unui dispozitiv mobil, aceasta depinde de starea sa de funcționare. Este mai puternică în timpul conversației și transmiterii datelor și mai slabă atunci când smartphone-ul este în repaus lângă pat.

Shang Jinan recomandă utilizarea căștilor în timpul convorbirilor lungi pentru a reduce impactul radiațiilor asupra capului. De asemenea, sănătatea celor care locuiesc în apropierea rețelelor GSM nu este pusă în pericol, potrivit expertului chinez.

Sursa: Rador