"Uniunea Europeana este ca un balon de sapun". George Soros explica de ce s-a ajuns la criza

Ultima actualizare: 16-09-2012 09:35
George Soros

Miliardarul George Soros critica dur atitudinea oamenilor politici, pe care ii considera vinovati de criza in care se fla zona Euro.

Intr-un discurs prezentat la Trento, in Italia si publicat apoi pe site-ul sau personal, Soros compara Uniunea Europeana cu "un balon de sapun": la inceput este foarte atragatoare, prezentand imaginea unei asociatii de natiuni bazate pe democratie si drepturile omului.

Dar perfectiunea aceasta este o iluzie, pentru ca nu poate fi obtinuta in realitate.

Uniunea Europeana a continuat insa sa se dezvolte, asemeni unei bule de sapun, datorita pasilor mici facuti de autoritati.

“Procesul se hranea din propriul sau success, la fel ca o bula financiara”, sustine George Soros.

Aceasta crestere a “balonului” a culminat cu introducerea monedei euro, a urmat o perioda de stagnare, iar apoi dezintegrarea din 2008, cand a inceput criza economica.

Soros crede ca in acest moment, Angela Merkel a facut o greseala de neiertat, cerand ca Europa sa nu actioneze unit, ci fiecare stat sa ia masurile financiare necesare, separat.

Cei care au conceput Tratatul de la Maastricht stiau foarte bine lipsurile acestui proiect.

“Au stabilit o moneda unica, fara sa existe o uniune politica, in speranta ca, atunci cand va fi nevoie, se va putea ajunge la aceasta uniune politica”.

Principala sursa a crizei a fost insa faptul ca toate tarile membre ale zonei Euro s-au bazat pe Banca Centrala Europeana.

Multe state s-au bucurat de un boom al consumului, datorita creditelor ieftine, iar acest lucru le-a facut mai putin competitive.

Cand a venit criza din 2008, guvernele acestor state au fost nevoite sa se indatoreze, Europa scindandu-se brusc in tari care se imprumutau si tari puternice, care dadeau credite celor dintai.

Acum totul depinde de Germania, crede Soros. “In perioada de criza, cei care conduc si iau decizii sunt creditorii si nimic nu se poate face fara ajutorul Germaniei”, declara el.

Guvernul german mai are la dispozitie numai 3 luni pentru a corecta aceste greseli si a salva Uniunea Europeana, sustine magnatul american, citat de Business Insider.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO