Traian Basescu cere Parlamentului sa respinga OUG privind acciza la combustibili. Cu cat platesc romanii mai mult, de marti


Ultimul update: Sambata 05 Aprilie 2014 07:04
Data publicarii: Miercuri 02 Aprilie 2014 10:05
Categorie: Stiri Economice

Presedintele i-a transmis presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, scrisoarea in care solicita respingerea prevederilor referitoare la acciza de 7 eurocenti din proiectul de lege privind aprobarea OUG 111/2013.

Presedintele Traian Basescu arata in scrisoarea ca "aceasta taxa este abuziva si profund nociva pentru o mare parte a mediului economic si populatie", iar "odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei privind compensarea partiala in cazul transportatorilor rutieri, aceasta taxa devine si discriminatorie".

Seful statului cere presedintelui Camerei Deputatilor sa respinga "cat mai repede cu putinta prevederile referitoare la acciza de 7 eurocenti din Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2013, ordonanta care in acest moment isi produce efectele negative asupra populatiei Romaniei si mediului economic".

"Fac un apel la dumneavoastra ca, impreuna cu parlamentarii majoritatii din arcul guvernamental, sa puneti interesul romanilor mai presus de interesul baronilor locali", se arata in scrisoarea presedintelui Traian Basescu.

Mai mult, presedintele a declarat la aeroport, inainte de plecarea la Summit-ul UE-Africa, ca va transmite cate o scrisoare fiecarui deputat, similara celei transmise presedintelui Camerei Deputatilor.

CARBURANTI MAI SCUMPI DE LA 1 APRILIE

Va reamintim, carburantii s-au scumpit de marti, 1 aprilie. Astfel, pentru prima data in istorie costa peste 7 lei litrul, dupa ce Guvernul a introdus acciza suplimentara, care a dus la majorarea cu 40 de bani a motorinei si benzinei.

 Cel mai scump sortiment de benzina a ajuns la peste 7 lei litrul, dublu fata de acum patru ani. In ceea ce priveste sortimentele obisnuite, preturile minime sunt aproape de 6,4 lei pe litru. Dupa aceasta scumpire, un roman cu un salariu mediu poate face doar 5 plinuri, in timp ce nemtii si francezii, care au carburanti mai ieftini decat noi, pot face 50 de plinuri cu salariul mediu din tara lor.

Pretul real al benzinei. Cat plateste si cat munceste romanul pentru 1 l de carburant, comparativ cu celelalte state din UE

 

VIDEO PROTVPLUS.RO