Economia României va crește cu până la 4,5% anul acesta față de 2021, arată cea mai recentă prognoză a Fondului Monetar Internațional.

Este o estimare îmbunătățită, spune șeful misiunii FMI în țara noastră, care recunoaște că a fost surprins de evoluția de până acum.

„Prioritatea autorităților ar trebui să fie curățarea sistemului de scutirile de taxe ca să poată strânge mai mulți bani la buget. După aceea, să decidă dacă păstreză cota unică de impozitare sau impun una progresivă,” a spus șeful FMI.

Șeful FMI: Economia României a avut o evoluție „peste așteptări” 

Într-un interviu acordat Știrilor PRO TV, șeful misiunii Fondului Monetar în România, Jan Kees Martijn, spune că economia noastră a avut o evoluție peste așteptări, dar urmează o încetinire.

Jan Kees Martijn, șeful FMI în România: „Acum ne așteptăm la o creștere a economiei de 3,5-4,5% în 2022, ceea ce înseamnă o îmbunătățire față de prognoza anterioară. Pentru 2023, ne așteptăm la un nivel similar de creștere. În acest moment, nu prevedem o recesiune pentru România.”

Economiștii spun că autoritățile trebuie să se ocupe mai întâi de curățarea sistemului de taxe. Ulterior să decidă dacă se îndreaptă sau nu spre un sistem progresiv de impozitare.

Jan Kees Martijn, șeful FMI în România: „Credem că sistemul de taxe are prea multe scutiri, portițe speciale, tratament special pentru anumite grupuri, iar asta face ca sistemul să fie foarte complicat, așadar e greu de colectat taxe. Aveți nevoie de o bază de impozitare mai curată și mai logică. Fără aceasta, nu poți să ai o cotă unică sau o cotă progresivă cu adevărat. Când este vorba despre implementarea practică (a cotei progresive), vom lăsa asta autorităților să analizeze fezabilitatea acestui lucru.”

FMI recomandă reducerea plafoanelor la prețurile din energie

Specialiștii FMI au recomandat autorităților și reducerea graduală a plafoanelor la prețurile din energie, pentru ca din martie 2023, românii să nu simtă din plin explozia costurilor la gaze și electricitate. Din cauza incertitudinilor, inflația se va menține la peste 10%, anul acesta, au estimat cei de la FMI.

Cu aceste recomandări, delegația FMI încheie o vizită de mai multe zile în care a analizat situația economică, fără să se pună în discuție un nou împrumut.

O parte dintre recomandările făcute acum se regăsesc de fapt de mult pe lista FMI - reforma pensiilor, atragerea eficientă și rapidă a fondurilor europene, dar și măsuri concrete de reducere a cheltuielilor făcute de stat. La toate aceste capitole sunt întârzieri.

CITEȘTE ȘI: Poşta Română a început distribuirea voucherelor sociale de 250 de lei

Năsui: Pensia specială medie „a crescut de peste trei ori mai mult decât a românilor obișnuiți”