Romanul pune speranta inainte in dialogul cu chinezii. Promisiunile raman inca pe hartie, dar "macar le-am luat coordonatele"

29-05-2014 19:19


Un aeroport pentru avioane de business la Timisoara, depozite agro-alimentare, exporturi de utilaje si echipamente de telecomunicatie.

Acestea sunt doar cateva dintre proiectele concrete pe care 40 de firme romanesti le-au prezentat joi, la un forum de afaceri, celor mai mari companii chinezesti in speranta ca vor reusi sa atraga banii asiaticilor. Pana acum, romanii au primit insa mai mult promisiuni.

"Am toate utilitatile, apa canal, electricitate, drumuri, tot. Si o deschidere de 700 de metri la bulevardul de centura care este autostrada", sustin domnul Burceanu.

Cu planul unui teren asezat, spune el, strategic, domnul Burceanu a venit in Capitala de la Timisoara ca sa-i convinga pe chinezi sa construiasca in vestul tarii depozite."Si electronice, si de mancare, si de legume si tot ce vrei si atunci faci concurenta la ce vine de dincolo(importul din Ungaria). Pun la dispozitie infrastructura necesara, ei numai sa vina", explica Mihai Burceanu, reprezentant companie romanesca.

Tot cu bani chinezesti vrea sa amenajeze in zona si o pista pentru avioane private de business. Un alt manager roman a facut eforturi sa vanda generatoare de curent electric uneia dintre cele mai mari companii de electricitate din lume. Deocamdata nu stie daca a reusit. "Trebuie sa privim partea plina a paharului, oricum am luat coordonatele lor", e de parere Constantin Tivig, reprezentant compania romaneasca.

Chinezii par ca inca doar testeaza piata romaneasca si nu sunt decisi sa-si investeasca banii la noi. "Firmele romanesti au putut sa-si deschida in China birouri si magazine de a-si prezenta produsele romanesti", explica Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert Bucuresti.

"Am observat ca isi doresc relatii comerciale cu diversi parteneri, mai putin sa investeasca direct in Romania. Mai mult sa ia anumite cunostinte de la noi pe care sa le importe in China", a explicat Daniela Coman, consultant.

Desi in toamna atat guvernul nostru cat si cel chinez anuntau constructia in Romania a unei linii de tren de mare viteza pe ruta Bucuresti-Constanta, a unei centrale hidro-electrice si a unei autostrazi, inca nimic concret nu s-a intamplat.

"In sedinta de Guvern de ieri am aprobat un memorandum pentru inceperea discutiilor despre constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda in colaborare cu China" a declarat Liviu Dragnea.

Anul acesta au fost 6 intalniri de afaceri romano-chineze in Romania si alte doua in China. Cu toate acestea volumul si valoarea schimburilor comerciale intre cele doua tari nu s-au modificat fata de anul trecut.

VIDEO PROTVPLUS.RO