Programul care ar trebui să îi ajute pe producătorii de legume întârzie. Ce spun fermierii

×
Codul embed a fost copiat

Programul care ar trebui să îi ajute pe producătorii de legume în spații protejate se „coace” greu.

Deocamdată nu se știe când va începe, pentru că este în faza de avizare la ministere. Programul îl înlocuiește pe celebrul „Tomata” și le va acorda subvenții celor care cultivă roșii, castraveți, ardei, varză și vinete. Anul trecut, pe vremea aceasta, fermierii puteau deja sa depună dosarele.

Programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate este, în acest moment, în faza „pe hârtie”. Între timp, mulţi fermieri care au beneficiat până acum de fostul program „Tomata” au redus nivelul investițiilor, mai ales că au cheltuit mai mult din cauza vremii.

Fermier: „Fructele sunt mai micuțe faţă de anii trecuți. Fructul în perioada aceasta ar fi trebuit să fie la rodul patru, de genul acestuia, un diametru mai mare, dar din cauza frigului, nu a crescut așa cum trebuie”.

La Izbiceni, în Olt, oamenii au început să culeagă roşiile, dar producţia este mică. De la începutul anului, până în aprilie, fermierii au numărat doar 20 de zile legate de soare, iar nopţile au fost foarte reci. Aşa că legumele pleacă din solarii cu un preţ mai mare. În lipsa unui program de ajutor, fermierii nu mai scad preţurile, în condiţiile în care, spun ei, îi costă până la 8 lei producerea unui kilogram de tomate.

Citește și
EXCLUSIV Statul român, pe cale să piardă Mobra, marca istorică de motorete. Un investitor a cerut la Oficiul Mărcilor să fie unicul deținător al brandului în toată Europa

Doru Dinu, fermier: „Anul trecut, în perioada asta, roșia era 6-7 lei în piața de gros din București. Anul acesta este 10-11 lei. Programul „Tomata” dispărând de pe piață, se simte și în buzunarul clientului”.

Mitică Rimaru, fermier: „Momentan, nu suntem informați de niciun program, sunt doar simple zvonuri că s-ar da 2.000 de euro pe 1.000 mp. Fostul program ne-a ajutat foarte mult, ne mai acopeream 50-60 la sută din investiție”.

În bazinul legumicol Glodeanu Sărat din Buzău, aproape 180 de hectare sunt cultivate cu legume. Anul trecut, peste 700 de oameni au beneficiat de subvenţia pentru roşii.

Claudiu Breazu, fermier: „Nu a apărut nici HG, nu se ştie dacă va mai fi program de minimis, doar au fost promisiunile guvernului. Venind după o iarnă cum ştiţi, care a fost până şi zilele trecute cu temperaturi foarte mici, s-a băgat foarte mult la foc, de trei ori mai mult decât într-un an”.

Valoarea maximă a ajutorului de minimis/beneficiar: 2.000 euro/cultură/1000 mp;

Resursele financiare: maximum 30.785 mii euro (150.000 mii lei)

Dacă, după centralizarea situaţiilor privind ajutorul de culturi se constată depăşirea limitei maxime, suma care se acordă se reduce proporţional, în vederea încadrării în buget.
sursă: MADR)

Potrivit Ministerului Agriculturii, programul care ar urma să sprijine, pe lângă culturile de tomate, şi pe cele de ardei, castraveţi, vinete şi varză este deocamdată în procedura de avizare. După această fază, va fi aprobat într-o ședință de Guvern. Un fermier ar urma să primească cel mult 2.000 de euro, însă în cazul în care vor fi mulţi înscrişi, suma ar putea scădea.

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat imediat după ce Corvinul a scos-o pe Paksi din Europa League
Ungurii au reacționat imediat după ce Corvinul a scos-o pe Paksi din Europa League
Citește și...
Programul Tomata se ofilește. ”Nu mai cultivăm roșii, că muncim degeaba”
Programul Tomata se ofilește. ”Nu mai cultivăm roșii, că muncim degeaba”

După 3 ani în care s-a bucurat de succes, programul Tomata nu mai rodește. Fermierii primesc anul acesta subvenții cu o treime mai mici ca până acum, din cauza numărului mare de doritori.

Recomandări
Trump a acceptat oficial nominalizarea republicană pentru funcţia de preşedinte al SUA. Marile promisiuni făcute americanilor
Trump a acceptat oficial nominalizarea republicană pentru funcţia de preşedinte al SUA. Marile promisiuni făcute americanilor

Fostul preşedinte american Donald Trump a acceptat oficial nominalizarea partidului său pentru funcţia de preşedinte, pentru a treia oară, la Convenţia Naţională Republicană din Milwaukee, scrie CNN.

Șeful NATO le spune aliaților să se pregătească pentru un deceniu de război în Ucraina
Șeful NATO le spune aliaților să se pregătească pentru un deceniu de război în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este de părere că aliații NATO trebuie să se pregătească pentru cel mai rău scenariu – un război de zece ani în Ucraina.

 

Nu au uitat ce sunt. Românii din Diaspora au pompat în economia României o sumă record în 2023
Nu au uitat ce sunt. Românii din Diaspora au pompat în economia României o sumă record în 2023

Potrivit datelor Băncii Naționale, românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară 6,5 miliarde de euro în 2023, echivalentul a 2 la sută din PIB.