Lista TAXELOR confirmate de Guvern. Chitoiu anunta impozitarea Enel, Transelectrica si Romgaz

Ultima actualizare: 08-11-2013 07:16
Victor Ponta, Daniel Chitoiu

Guvernul va introduce plata impozitului pe proprietate pentru constructiile speciale exceptate pana in prezent, a anuntat premierul, iar Chitoiu a confirmat ca nu s-au mai facut derogari, deci vor fi taxate retelele electrice, eoliene si hidrologice.

Chitoiu a adaugat ca pentru piscina cu destinatie comericala va fi platit de asemenea un impozit. Intrebat de presa daca impozitul va fi aplicat si pe parcari si piscine, ministrul a raspuns: "Daca au personele juridice, da".

Masura a fost anuntata inca de saptamana trecuta de agentia Mediafax. La acel moment, atat ministrul-delegat pentru Buget, Liviu Voinea, cat si consilierul premierului pe probleme de comunicare, Mirel Palada, au afirmat categoric ca "nu se pune problema" unui astfel de impozit.

"Toate companiile care detin constructii speciale vor fi impozitate, deci inclusiv E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz, Romgaz... Nu numai companiile de stat, dar si companiile private (...) Stabilim in perioada imediat urmatoare (nivelul taxarii - n.r.) , noi stabilim ca masura de principiu, masura ce vom impozita ca si constructie speciala, depinde de categoria de constructie speciala, va avea o cota diferentiata", a aratat Chitoiu, luni seara, dupa discutiile cu FMI.

Constructiile speciale sunt acele constructii care nu sunt realizate sub forma de incinta sau care sunt realizate sub forma de incinta, dar nu sunt destinate desfasurarii unei activitati.

Sunt considerate constructii speciale sonde de titei, gaze, sare, platforme de foraj marin, centrale hidroelectrice, termoelectrice, nuclearoelectrice, statii de transformare si de conexiuni, precum si cladirile si constructiile speciale anexe ale acestora, posturi de transformare, retele aeriene de transport si distributie a energiei electrice si stalpii aferenti acestora, cabluri subterane de transport, instalatii electrice.

Tot in aceasta categori intra si canalizari si retele de telecomunicatii subterane si aeriene, cai de rulare, de incinta sau exterioare, galerii subterane, planuri inclinate subterane si rampe de put, puturi de mina, cosuri de fum, turnuri de racire, baraje si constructii accesorii, diguri, constructii-anexe, de imbunatatiri funciare, porturi, canale navigabile cu ecluzele si statiile de pompare aferente canalelor, poduri, viaducte, apeducte si tuneluri, retele si conducte pentru transportul sau distributia apei, produselor petroliere, gazelor si lichidelor industriale, retele si conducte de termoficare si retele de canalizare, terasamente, platforme betonate, imprejmuiri, instalatii tehnologice, rezervoare si bazine pentru depozitare.

Daniel Chitoiu a aratat ca taxarea nu se extinde pentru constructii altele decat cladiri care se afla in proprietatea persoanelor fizice si sunt utilizate in scop propriu. El a aratat insa ca pentru piscina cu destinatie comericala va fi platit impozit.

"Aici este vorba de constructiile speciale detinute de persoanele juridice, nu de persoane fizice, cum ar fi retelele de transport, stalpi, depozite, magazii, care in prezent sunt scutite sau nu sunt supuse impozitarii, nu intra in baza de impozitare", a explicat Chitoiu.

El a precizat ca Guvernul se asteapta sa incaseze 480-500 milioane lei prin impozitarea constructiilor speciale, dar ca aceasta reprezinta o "evaluare pesimista" care poate fi depasita.

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, declara anul trecut ca trebuie extinsa impozitarea proprietatii, inclusiv in ceea ce priveste populatie, dand ca exemplu atunci piscinele individuale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO