Noi tarife la carburanți, publicate de ministerul Finanțelor. Ar intra în vigoare de la 1 ianuarie

Ultima actualizare: 12-12-2019 21:16

Ministerul Finanțelor a publicat astăzi noi tarife, care ar urma să între în vigoare de la 1 ianuarie, pentru accizele la benzină și motorină.

Din cauza lor, ieftinirea pe care o așteptăm cu toții nu va mai fi de 16 lei, la un plin de 50 de litri, ci doar de 12 lei.

Important e că va fi o ieftinire a carburanților, iar asta s-ar putea resimți în toată economia, pentru că prețul motorinei, mai ales, influențează toate mărfurile, alimentele, materia prim[ și produsele finite.

Consumul de carburanți este în continuă creștere, iar anul trecut a fost de peste 7 milioane de tone. Benzină reprezintă cam 20% din această cantitate. Restul e motorină.

La 7 milioane de tone, câte 2 lei pe litru cât e acciza, statul încasează 14 miliarde de lei numai din consumul de carburant. Acciza a tot crescut în ultima vreme, după ce în 2017 a avut un nivel minim, iar pentru anul viitor, 2020, cifrele publicate azi de Finanțe arată o creștere cu 8, respectiv 7 bani pe litru.

Dacă facem un calcul pentru un plin de 50 de litri, vedem că dacă președintele va promulga eliminarea supra-accizei, așa cum a anunțat, atunci vom avea o ieftinire cu 12 lei la benzină și 13 la motorină. Dacă nu, de la 1 ianuarie urmează o scumpire cu 4 lei la fiecare plin de autoturism.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO