Moneda care va desfiinta inflatia. Elvetia ar putea reveni la francul de aur


Ultimul update: Duminica 12 August 2012 11:27
Data publicarii: Vineri 08 Iulie 2011 17:13
Categorie: Stiri Economice
franci elvetieni aur

Parlamentul Elvetiei ar putea discuta in acest an introducerea francului din aur, care ar urma sa circule in paralel cu moneda oficiala. Stirile Pro Tv de la ora 19.00 pot fi urmarite si pe varianta de mobil m.stirileprotv.ro.


Initiativa, care va declansa probabil o dezbatere mai larga privind rolul aurului in statul elvetian, face parte dintr-o campanie sustinuta de politicieni membri ai Partidul Poporului Elvetian, cel mai mare din tara, care incearca sa foloseasca temerile referitoare la criza financiara globala si inflatie pentru a inversa politica actualului guvern in privinta aurului.

"Nu va avea niciun efect asupra economiei. Este uimitor ca exista oameni care ar cumpara milioane de astfel de monede", a spus Gebhard Kirchgaessner, profesor de economie la Universitatea din St. Gallen.

Elvetia, care a devenit in 2000 unul dintre ultimele state care si-au decuplat moneda de aur, nu este singurul loc in care este analizata schimbarea rolului aurului in contextul controversei privind implicarea statului in economie. In martie, Utah a devenit primul stat american care a legalizat pentru circulatie monedele din aur si argint, iar astfel de prevederi au fost luate in calcul in Montana, Missouri, Colorado, Idaho si Indiana.

"Vreau ca elvetienii sa aiba libertatea de a alege o moneda complet diferita. Sistemul monetar actual este sustinut de datorii - la randul lor sustinute de nimic - si vreau ca oamenii sa-si dea seama de asta", a spus Thomas Jacob, promotorul initiativei.

O mare parte a entuziasmului privind aurul are legatura cu avansul de peste cinci ori al pretului in ultimul deceniu, la peste 1.500 de dolari pe uncie.

In SUA, legislatia care permite circulatia monedelor din aur este pur simbolica. Francul, insa, are un rol practic, de a oferi micilor investitori posibilitatea de a-si proteja investitiile fata de incertitudinile globale, a spus Jacob.

Citeste mai multe pe www.mediafax.ro

Sursa: Mediafax

Ungaria se adanceste in criza. Cursul forint - franc elvetian, inghetat pana in 2015
Francul elvetian, tot mai puternic. Va ingheta Romania cursul?
Turistii fug de Elvetia din cauza aprecierii francului
VIDEO PROTVPLUS.RO