George Papandreou le-a cerut membrilor Guvernului sa pregateasca demisiile


Ultimul update: Luni 15 Octombrie 2012 23:26
Sursa: Fox Business
Data publicarii: Marti 08 Noiembrie 2011 07:34
Categorie: Stiri Economice

Premierul Greciei, George Papoandreou, le-a cerut astazi membrilor Cabinetului sau sa fie pregatiti cu demisiile, a anuntat agentia nationala de presa, citata de Fox Business.

Cabinetul socialist este asteptat sa faca un pas inapoi si sa lase la conducere un Guvern de uniune nationala, potrivit acordului incheiat duminica intre putere si opozitie. Deocamdata insa, nu se stie sigur cine va fi noul prim-ministru si nici cine va forma viitorul Cabinet.

Pe de alta parte, liderii europeni au cerut Greciei sa ofere garantii in scris ca vor respecta angajamentul privind masurile de austeritate.

"Vom cere autoritatilor elene sa trimita o scrisoare semnata de principalele doua partide, pentru a reafirma" angajamentul tarii privind respectarea masurilor decise pentru asanarea conturilor publice ale statului si planul de ajutor adoptat la sfarsitul lui octombrie", a declarat liderul ministrilor de Finante din Uniunea monetara, Jean-Claude Juncker, la finalul unei reuniuni la Bruxelles.

Aceasta scrisoare este conditia pusa pentru deblocarea urmatoarei transe de imprumut in valoare de opt miliarde de euro, din primul plan de salvare a Greciei, vitala pentru tara.

Aceasta deblocare de fonduri ar putea interveni "in cursul lui noiembrie" daca aceasta conditie este indeplinita, a afirmat comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn.

Zona euro si-a dat acordul de principiu in urma cu circa 15 zile privind varsarea acestei sume, dar intre timp s-a schimbat situatia, cu anuntul unui referendum in Grecia, in final abandonat, si acordul gasit pentru formarea unui Guvern de uniune nationala, din care actualul premier, George Papandreou, nu va mai face parte.

"Decizia noastra este inca valabila", a afirmat Juncker. "Asteptam confirmarea scrisa ca Guvernul (de uniune nationala) adopta tot acest set de decizii", a continuat el.

Premierul grec in exercitiu, George Papandreou, si rivalul sau conservator Antonis Samaras au ajuns luni seara la un acord privind noul sef al Guvernului de coalitie pe care au convenit sa il formeze duminica, a anuntat postul public de televiziune Net.

Numele noului premier va fi anuntat marti, in acelasi timp cu componenta acestui nou Cabinet, menit sa scoata Grecia din criza economica si politica, afirma Net. "Unitatea ar fi trebuit realizata de mai multe luni", a comentat Juncker.

Oficialii europeni au negat ca ar fi intervenit in afacerile politice interne ale tarii, atunci cand au facut apel la un Guvern de uniune nationala. Ei au apreciat ca unitatea nationala este o necesitate pentru aceasta tara in fata provocarilor actuale.

Juncker a refuzat sa faca un apel similar la adresa Italiei, "deoarece Italia nu face obiectul unui program" de ajutor international, ca Grecia, Irlanda sau Portugalia.

Intr-un comunicat publicat la Bruxelles, ministrul grec de Finante, Evangelos Venizelos, a confirmat ca deblocarea celor opt miliarde de euro va interveni "in masura in care si imediat dupa ce noul Guvern si fortele politice care il sustin vor confirma in scris angajamentele tarii legate de deciziile" luate la sfarsitul lui octombrie de liderii zonei euro.

O echipa de reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International va merge in Grecia "imediat dupa aceea", pentru a finaliza detaliile celui de-al doilea plan de salvare a tarii, decis la 27 octombrie, a adaugat el.

VIDEO PROTVPLUS.RO