CNN: Sedinta de duminica va fi ultima a lui Papandreou. Cum va arata noul Guvern al Greciei

parlament Grecia

Majoritatea grecilor sunt favorabili unui Guvern de uniune nationala, propus de Executivul socialist opozitiei de dreapta reticente, si sustin in proportie de 80% mentinerea in zona euro, releva trei sondaje publicate duminica de presa greaca.

Premierul grec, George Papandreou, va demisiona dupa ce componenta noului Guvern de coalitie va fi decisa, au anuntat duminica oficiali greci, citati de CNN.

Sedinta de duminica a Cabinetului va fi ultima cu Papandreou ca prim-ministru, a declarat un purtator de cuvant al Guvernului, intr-un comunicat. Sedinta se va concentra pe probleme legate de reuniunea grupului euro de luni, la care ministrul de Finante, Evangelos Venizelos, va reprezenta Grecia, precizeaza comunicatul.

Venizelos ar putea sa-si mentina postul de ministru de Finante in noul Guvern, au declarat surse citate de televiziunea elena. Printre candidatii pentru postul de premier figureaza Petros Moliviatis si Loukas Papaimos, precizeaza televiziunea.

Noul Guvern ar urma sa fie mentinut timp de patru luni, potrivit unor surse citate de televiziunea elena, iar la inceputul primaverii vor fi organizate alegeri.

Citește și
George Papandreou
Premierul George Papandreou a obtinut votul de incredere al Parlamentului elen
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Papandreou, care s-a oferit sambata sa se retraga din functie, cere de mai multe luni opozitiei de dreapta sa contribuie la formarea unui Guvern de uniune nationala pentru a salva tara de la o deriva in care este amenintata de faliment si iesirea din zona euro.


Potrivit unui sondaj al institutului Alco, publicat de saptamanalul Proto Thema, 52% dintre respondenti prefera un "Guvern de uniune nationala".

Alti 36% opteaza mai degraba pentru organizarea de alegeri imediat, solutia preferata de dreapta pentru a scoate tara din criza politica.

Desi confirma aceasta tendinta, un alt sondaj, al institutului Marc, publicat de Ethnos (socialist), releva o diferenta mai mica.

Optiunea pentru un Guvern de coalitie este sustinuta de 45% dintre grecii intervievati, in timp ce 42% vor alegeri.

Insa 10% se pronunta pentru mentinerea unei echipe socialiste.

Cele doua sondaje, realizate la inceputul saptamanii pe esantioane de cate o mie de persoane, confirma "eurofilia" record a grecilor, in pofida sacrificiilor impuse de doi ani de catre creditorii din zona euro.

Sondajele releva o sustinere masiva de 78 pana la 81% fata de pastrarea monedei euro, fata de o minoritate de 11 pana la 13%, care sustine revenirea la drahma.

Desi liderii lor poarta negocieri pentru a incerca sa formeze un Guvern de coalitie care sa urmeze celui condus de George Papandreou, asupra caruia se fac presiuni sa plece inclusiv in tabara sa, dar si in strada, doar o minoritate din randul grecilor au incredere ca liderii lor vor scoate tara din criza.

Aproximativ 43% dintre greci nu se regasesc in niciun lider, potrivit Ethnos, iar 52% nu au incredere in "nimeni", arata un al treilea sondaj, realizat de Pulse si publicat de Eleftheros Typos (dreapta).

Aceste sondaje confirma, totodata, un avans de aproximativ zece puncte al partidului Noua Democratiie (ND, dreapta), condus de Samaras, asupra partidului Pasok (socialist, aflat la putere).

Intentiile de vot sunt de 30% pentru ND si de 20% pentru Pasok. Dar aceste scoruri nu permit ND sa dispuna de o majoritate absoluta in Parlament.

Liderul opozitiei de dreapta din Grecia, Antonis Samaras, s-a declarat duminica "pregatit sa ofere ajutor" in vederea formarii unui Guvern de uniune nationala si l-a indemnat pe premierul Giorgios Papandreou sa demisioneze pentru deblocarea crizei politice, relateaza AFP.

"Atat timp cat Papandreou nu decide ce va face, blocheaza orice solutie (...). Sunt hotarat sa ajut. Daca demisioneaza, lucrurile isi vor urma cursul", a declarat Samaras, la iesirea de la o intalnire cu presedintele grec Carolos Papoulias.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Iat-o pe Elena Udrea a Greciei. Femeia care se bate pentru drepturile grecoaicelor in politica
Iat-o pe Elena Udrea a Greciei. Femeia care se bate pentru drepturile grecoaicelor in politica

Cei de la Business Insider au dezbatut in amanunt problemele cu care se confrunta Grecia. Cu o zi inaintea votului din Parlamentul elen cu privire la premierul George Papandreou, publicatia a prezentat un interviu cu unul dintre parlamentari.

Premierul George Papandreou a obtinut votul de incredere al Parlamentului elen
Premierul George Papandreou a obtinut votul de incredere al Parlamentului elen

Grecia isi pastreaza premierul, cel putin pentru moment. George Papandreou a obtinut votul de incredere al Parlamentului, care era crucial pentru ratificarea acordului stabilit saptamana trecuta la Bruxelles.

"Sa plece guvernul care a vandut tara". Grecii protesteaza in asteptarea votului crucial

Cateva sute de greci au protestat, vineri seara, in apropierea Parlamentului de la Atena, scandand sloganuri anticapitaliste si purtand drapele ale Greciei, in timp ce deputatii se pregatesc pentru un vot crucial pentru viitorul Guvernului.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.