Emil Boc: Guvernul va trage bani din acordul cu FMI daca situatia economica din UE se inrautateste


Ultimul update: Joi 01 Noiembrie 2012 10:46
Data publicarii: Duminica 27 Noiembrie 2011 13:45
Categorie: Stiri Economice
Emil Boc, crestere economica

Invitat la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul va accesa bani din acordul preventiv cu Fondul Monetar International daca situatia economica din Uniunea Europeana se va inrautati.

"In ultima instanta, speram sa nu fie nevoie, daca se inrautatesc conditiile in Uniunea Europeana in asa masura incat sa se puna in dificultate finantarea deficitului, Romania poate apasa butonul. Nu avem in intentie accesarea acestei linii, dar este un element de siguranta in plus ca Romania nu va avea derapaje in 2012 si de certitudine ca, daca lucrurile merg rau, avem un buton pe care sa apasam sa nu fim nevoiti sa mai taiem salarii, pensii sau alte obligatii sociale ale statului", a spus Emil Boc, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata la Pro TV.

In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu Fondul Monetar International, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI, fonduri care sa fie atrase doar in caz de necesitate.

Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina a declarat, vineri, dupa aprobarea de catre Guvern a bugetului pe 2012, ca Romania va imprumuta anul viitor 57 miliarde lei si 2,4 miliarde euro pentru a acoperi deficitul bugetar si plata unor datorii scadente.

Sursa: Pro TV

Emil Boc, despre un nou mandat de premier:
Emil Boc promite ca va demisiona daca tintele economice sunt ratate, dar nu spune dupa cat timp
Emil Boc la DUPA 20 DE ANI:
VIDEO PROTVPLUS.RO