Cine este Ioana Petrescu, cum l-a intalnit pe Victor Ponta si cum a ajuns ministrul Finantelor

Ultima actualizare: 19-07-2014 07:20
Ioana Petrescu

In a doua parte a anului 2013, Ioana Petrescu a fost numita de premierul Victor Ponta consilier de stat pe probleme economice. In mai putin de un an a devenit ministrul Finantelor.

A fost pariul personal al premierului ca poate impune o figura noua, absolventa de Harvard, intr-un peisaj politic populat cu figuri vechi.

Ioana Petrescu povestea intr-un interviu acordat Andreei Esca, in revista The One, cum l-a cunoscut pe Victor Ponta, cum a ajuns la Palatul Victoria si cum a sfatuit-o mama ei sa ramana in America si sa nu accepte oferta de a veni in Romania si de a intra in valtoarea politica, scrie ZF.

Ai mei nu au fost foarte fericiti cu ideea, a fost asadar o decizie grea pentru mine. A durat peste un an si jumatate”, a povestit Ioana Petrescu.

”L-am cunoscut pe domnul Ponta in Washington, in 2012, in cadrul unei intalniri cu economisti de la American Enterprise Institute, unde eu lucram. De atunci am ramas in relatii de colaborare, chiar daca multe fraze ale mele incepeau cu: Stiu ca nu o sa va placa asta, dar trebuie sa va spun ca.. . Am tinut asadar legatura, mai dadeam ceva sfaturi, fara sa fiu platita, dar realizam ca nu este posibil sa fac lucrurile pe intreg, de la distanta. Chiar in decembrie 2012, dupa alegeri, venita in tara, m-am plimbat pe langa Palatul Victoria, cu o cafea in mana, si ma gandeam: Washington sau Palatul Victoria, nestiind daca sa-l caut sau nu pe premier", continua Ioana Petrescu.

Gasiti intregul interviu pe www.zf.ro.

Dupa negocierile dintre presedinte, premier si ministrul Finantelor, de la Palatul Cotroceni, pe tema reducerii CAS-ului cu 5 %, Elena Basescu a tinut sa isi spuna opinia pe contul personal de Facebook:

"La consultarile de la Cotroceni, ministrul "apciza", Ioana Petrescu, a lovit din nou prin tacerea asurzitoare a argumentelor pe care le-a adus in sprijinul reducerii contributiilor la asigurarile sociale cu cinci puncte procentuale incepand de la 1 octombrie.
Ca om care a facut parte cinci ani din comisia ECON ( Afaceri economice si monetare ) a Parlamentului European si care a terminat, e adevarat, o mult mai modesta facultate cu profil economic, pana si eu imi dau seama ca Ioana Petrescu habar nu are de economie sau de finante si in nicio tara civilizata nu ar putea pretinde sa ocupe un rol atat de important precum cel de ministru al Finantelor"
.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO