Bilanţul epidemiei de coronavirus a crescut dramatic. Impactul economic este tot mai sever

11-02-2020 08:11


Bilanţul epidemiei de coronavirus a crescut dramatic. Numărul deceselor a ajuns la 1.013, iar numărul îmbolnăvirilor a trecut de 42.000.

Pe lângă dramatismul situaţiei, impactul economic al acestei crize este tot mai sever.

În încercarea de a limita răspândirea virusului, guvernul chinez a prelungit cu mult vacanţa de Anul Nou, ceea ce afectează lanţul global de aprovizionare cu materii prime şi componente.

„Un duş rece” de care lumea chiar nu avea nevoie, spun analiştii.

Banca Națională a României consideră situația din China un risc care poate provoca scumpiri ale produselor de pe piață. Mugur Isărescu spune că nu are deocamdată un impact calculat.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Incertitudini sporite (n.r. la adresa inflației) generează și dinamică scăzută a economiei zonei euro și a celei globale, precum și creșterea riscurilor la adresa perspectivei acestora, inclusiv pe fondul epidemiei de coronavirus”.

În 2018, România a importat din China bunuri de peste 5 miliarde de euro, iar în primele 11 luni ale anului trecut - de 4,2 miliarde de euro.

Cumpărăm din China în special aparate și echipamente electrice, pe locul al doilea ca valoare fiind metalele, urmate de materialele textile, mobilă, jucării, aparate foto și ceasuri.

Ca să ne lămurim dacă livrările vor fi făcute la timp, ne întoarcem în China. După o vacanță de Anul Nou Lunar, mult prelungită, chinezii s-au întors la muncă. Situația este totuși departe de normalizare. Angajatorii au fost îndemnați să verifice temperatura fiecărui lucrător înainte de intrarea în tură.

Pesemne pentru a-i încuraja pe oameni, însuși președintele Xi a rupt neobișnuita tăcere din ultimele săptămâni și a vizitat un cartier din Beijing, dar și un spital.

Înghețarea sau, după caz, încetinirea producției din China au un impact major asupra lanțului global de aprovizionare. Marile mărci, de la producătorii de mașini până la giganții tehnologici, au dificultăți în a-și fabrica și livra produsele la termen. Stocurile sunt deja la limita inferioară, după ce fabricile chineze s-au închis pentru a preveni răspândirea epidemiei. Iată, de pildă, cazul unei firme britanice de nișă.

Tracey Dawson, MD Daletech: „Suntem o companie de electronice. Producem componente electronice pentru diverse companii”.

Anna Stewart, CNN Reporter: „Așadar sunteți pe undeva pe la mijlocul lanțului de producție”.

Tracey Dawson, MD Daletech: „Da, exact”.

Din păcate pentru ei, britanicii de la Daletech importă o componentă crucială din China.

Tracey Dawson, MD Daletech: „Am aflat cu neplăcută surprindere că fabrica ce ne furnizează nouă materie primă se află în provincia plasată în carantină și e, deci, închisă. N-am primit nici măcar o dată aproximativă pentru livrare”.

Presați la rândul lor de un termen de livrare către clienți, britanicii au căutat disperați alt furnizor, dar îi va costa de trei ori mai mult.

La cu totul altă scară resimt criza cei de la Apple, în contextul în care cei doi mari asamblori ai iPhone-urilor sale, Foxconn și Pegatron, au sediul în China. O subsidiară a grupului taiwanez Foxconn și-a modificat liniile de producție pentru a fabrică măști medicale și combinezoane de protecție. Iar grupul Foxconn lucrează și cu Dell ori Hewlett Packard.

Pe de altă parte, după LG Electronics și Ericsson, producătorul japonez de electronice Sony și gigantul american din domeniul comerțului online Amazon au decis, de asemenea, să nu participe la Congresul Mondial al Telefoniei Mobile de la Barcelona, din cauza temerilor legate de epidemie. Este o teribilă lovitură pentru evenimentul de referință din sectorul comunicațiilor, programat pentru 24-27 februarie.

VIDEO PROTVPLUS.RO