Banca centrala a Greciei a cerut BCE aprobarea unei linii stand-by de finantare de urgenta

Ultimul update: Miercuri 21 Ianuarie 2015 04:11
Data publicarii: Duminica 18 Ianuarie 2015 14:52
Categorie: Financiar
Grecia

Banca centrala a Greciei a cerut Bancii Centrale Europene (BCE) aprobarea pentru a acorda o facilitate stand-by de finantare de urgenta.

Aceasta finantare este destinata protejarii bancilor grecesti in eventualitatea in care partidul de extrema stanga Syriza va castiga alegerile din 25 ianuarie, relateaza Reuters, conform Mediafax. "Am trimis o cerere catre BCE pentru aprobarea liniei de finantare de urgenta pentru cele patru banci mari din Grecia, pentru a proteja sistemul bancar", a declarat un oficial al bancii nationale din Grecia.

Vineri, Eurobank si Alpha Bank, doua dintre cele mai mari banci din Grecia, au cerut bancii centrale din Grecia acces la linia de finantare de urgenta a institutiei. Banca centrala a Greciei a fost cea care a solicitat Eurobank si Alpha Bank sa inainteze cereri pentru obtinerea accesului la linia de finantare de urgenta, intrucat a estimat ca cei doi creditori ar putea avea nevoie de aceste fonduri in urmatoarele luni, au declarat oficiali ai celor doua banci grecesti, pentru Bloomberg. "Depinde de fiecare banca in parte daca va decide sa foloseasca sau nu linia de finantare", a afirmat oficialul bancii centrale din Grecia, citat de Reuters.

National Bank of Greece si Piraeus Bank, cele mai mari banci grecesti dupa active, au anuntat ca nu intentioneaza sa foloseasca fondurile puse la dispozitie de banca nationala. Fondurile pentru linia de finantare de urgenta sunt furnizate de banca centrala a Greciei, insa acordarea acestora trebuie sa fie aprobata de Banca Centrala Europeana.

Clientii bancilor din Grecia incearca sa-si protejeze lichiditatile, pe fondul ingrijorarilor legate de rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, care ar putea aduce la conducerea tarii partidul Syriza, ostil politicii de austeritate.

In aceste conditii, retragerile nete s-au situat la aproximativ 3 miliarde de euro in luna decembrie a anului trecut, iar volumul lor continua sa creasca, potrivit Bloomberg.

Grecia Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

GREXIT 2015: Prima declaratie a Angelei Merkel, dupa ce s-a speculat ca Grecia iese din zona euro. Ce se va intampla in UE
GREXIT 2015: Prima declaratie a Angelei Merkel, dupa ce s-a speculat ca Grecia iese din zona euro. Ce se va intampla in UE
Alegeri cruciale pentru viitorul Europei, in Grecia. Cine este cel care ar putea inclina balanta in favoarea stangii radicale
Alegeri cruciale pentru viitorul Europei, in Grecia. Cine este cel care ar putea inclina balanta in favoarea stangii radicale
GREXIT 2015: Cat de probabila este iesirea Greciei din zona euro. CE: Apartenenta unei tari la eurozona este
GREXIT 2015: Cat de probabila este iesirea Greciei din zona euro. CE: Apartenenta unei tari la eurozona este "irevocabila"
VIDEO PROTVPLUS.RO
bani, lei, ron
Credite cu dobândă zero de la CEC. În ce condiții suportă statul dobânzile și comisioanele
Gigantul american în retail care a intrat în faliment
Prețul cerut pentru un conac din secolul XIX și o podgorie din Valea Călugărească
România, printre primele țări din lume la servicii externalizate. Nemulțumirea investitorilor
Avertisment dur de la Banca Mondială: România își condamnă generaţiile viitoare la sărăcie
Lipsa angajaților frânează cea mai mare economie a UE. Firmele recrutează masiv români
combinat siderurgic
Cel mai mare combinat din România se vinde. Un miliardar, lăudat de Forbes, va deveni noul patron
Bursa de la New York și-a continuat declinul. Războiul comercial dintre SUA și China sperie investitorii
Brand românesc cu o tradiție de peste un secol renaște spectaculos, deși se află în insolvență
Analiză Bloomberg: Câți bani au pierdut cei mai bogați oameni ai lumii în urma turbulenţelor de pe bursă
Un fermier a izbucnit în plâns în livadă. ”Tinerii noștri se duc la cules de fructe în Europa”
Despăgubiri mici după pestă. Afacerea de care s-a apucat un fermier rămas fără porci