Avertisment ONU: Pandemia de coronavirus ar putea duce la o criză alimentară la nivel mondial

Ultima actualizare: 13-04-2020 17:46
criza alimentara
Getty

Întrucât noua pandemie coronavirus închide întreprinderile la nivel mondial și trimite țările în blocaj, perturbările amenință lovească lanțurile de aprovizionare și să crească insecuritatea alimentară, scrie CNN.

"Rafturile supermarketurilor rămân aprovizionate deocamdată", a declarat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) într-un raport lansat la sfârșitul lunii trecute. „Dar o criză pandemică prelungită ar putea pune rapid presiune pe lanțurile de aprovizionare cu alimente, afectând rețeaua complexă de interacțiuni care implică fermieri, contribuții agricole, fabrici de procesare, transport maritim, comercianți și multe altele".

Problema nu este însă lipsa de alimente - cel puțin, nu încă. Mai degrabă, este vorba de măsurile drastice impuse de țări ca răspuns la virus.

Închiderea frontierelor, restricțiile de circulație și întreruperile din industria de transport și aviație au îngreunat continuarea producției și transportului de produse alimentare la nivel internațional - plasând țările cu puține surse de alimente la risc ridicat.

Companiile aeriene țin la sol mii de avioane, iar porturile au încetinit transportul de produse alimentare, medicamente și alte produse, au declarat reprezentanții ONU.

Instabilitatea intensificată în aprovizionarea cu alimente la nivel mondial va afecta majoritatea celor mai săraci cetățeni, a avertizat Comitetul ONU pentru Securitatea Alimentară Mondială (CFS).
Chiar și companiile și organizațiile private au solicitat măsuri imediate pentru a face față unei catastrofe alimentare.

"Guvernele, întreprinderile, societățile civile și agențiile internaționale trebuie să ia măsuri urgente și coordonate pentru a împiedica transformarea pandemiei COVID într-o criză alimentară globală", se arată într-o scrisoare deschisă a unor companii precum Nestle și Unilever .

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO