Asta este adevarata CATASTROFA care urmeaza. Dezastrele naturale distrug bugetele


Ultimul update: Sambata 03 Noiembrie 2012 15:05
Data publicarii: Marti 08 Noiembrie 2011 12:17
Categorie: Stiri Economice
Dolari

Un studiu elaborat de cercetatorii americani, publicat in jurnalul Health Affairs, arata ca schimbarile climatice care au loc pe Tera vor avea un impact deosebit asupra costurilor legate de sanatate.

Analiza a fost realizata de o echipa de cercetatori de la Universitatea din California, iar acest proiect reprezinta una dintre cele mai ambitioase incercari de a scoate in evidenta legatura stransa dintre incalzirea globala si costurile provocate de sanatate.

"Aceasta este o problema cu chip uman. Notiunile noastre legate de schimbarile climei, fara sa lum in calcul si costurile, au fost mult subestimate." - a declarat Kim Knowlton, specialist in cadrul Programului de Mediu si Sanatate de la Consiliul de Aparare a Resurselor Naturale, citat de Huffington Post.

Cercetatorii au examinat datele referitoare la mortalitate si morbiditate - in care au intrat costurile determinate de spitalizari, vizitele la camerele de urgenta si alte servicii medicale - toate aceste date fiind adunate de la ultimele evenimente provocate de incendiile si canicula din California, din anii 2003 si 2006. De asemenea, au fost luate in calcul sezonul plin de uragane din Florida (2004), epidemia cu virusul West Nile din Louisiana (2002), inundatiile din Dakota de Nord (2009) si poluarea ozonului dintre anii 2000 si 2002.

Desi niciunul dintre aceste evenimente nu poate fi asociat in mod direct cu schimbarile climatice, toate cele 6 scenarii au fost alese ca o emblema a tipurilor de episoade pe care expertii se asteapta sa le vada in viitor, ca urmare a incalzirii globale. De asemenea, aceste evenimente au fost alese si datorita evidentei stricte care a existat in privinta pagubelor si victimelor.

Cercetatorii au consluzionat, conform acestor informatii, ca cele 6 evenimente au avut drept rezultat 1.689 de persoane decedate, 8.992 de spitalizari, 21.113 vizite la camerele de urgenta si 734.398 de vizite la pacientii spitalizati. Costurile totale estimate depasesc suma de 14 miliarde de dolari.

Aproape toate aceste cheltuieli - 95 % - au fost provocate de speranta mica de viata a omului. Cercetatorii au folosit o evaluare dezvoltata de Agentia pentru Protectia Mediului din SUA, care pune un cost al serviciilor medicale de 7,9 milioane de dolari pentru fiecare moarte prematura. Iar impactul dintre toate cele 6 evenimente si sistemul de sanatate a fost evaluat la suma de 740 de milioane de dolari.

Cele mai mari costuri au fost asociate cu poluarea ozonului - 6,5 miliarde $ - si cu valul de caldura din California, estimat la 5,4 miliarde $.

Alte potentiale cheltuieli sunt determinate de cresterea preturilor la mancare, bolile provocate de apa si zilele pierdute la scoala de copii, impreuna cu impactul disproportionat al schimbarilor climatice asupra comunitatilor sarace.

Sursa: huffingtonpost.com

VIDEO PROTVPLUS.RO