La stat se castiga mai bine decat in sistemul privat!

21-08-2008 01:00
Sursa: Pro TV

Salariul personalului de stat mananca 26% din buget, fiind unul dintre cele mai mari procente din Uniunea Europeana.

Primele si sporurile sunt atat de multe si de mari, incat dubleaza sau chiar tripleaza lefurile bugetarilor. Ministerul Finantelor a ajuns sa dea un sfert din buget numai pe salarii si prime. Solutia ar fi o lege unica a salarizarii, insa Guvernul crede ca nu va avea succes cu ea, din pricina alegerilor.


Iata cateva dintre exemple: salariile bugetarilor cresc lunar cu 53 de sporuri, prime si indemnizatii! Nici la nivelul ministerelor lucrurile nu stau mai bine: se acorda 23 de sporuri si 9 alte feluri de prime.

Daca adaugam la salariul mediu brut de la stat, de 1.700 de lei, 3 sporuri de vechime, confidentialitate si stabilitate si mai tinem cont de faptul ca bugetarul in cauza lucreaza si cu fonduri europene, atunci castigul sau brut va depasi 4.000 de lei pe luna.

Unele sporuri te lasa cu gura cascata. De exemplu, angajatii Ministerului Afacerilor Externe care, prin natura serviciului, trebuie sa cunoasca cel putin 2 limbi straine, primesc in plus 10 % pentru utilizarea unei limbi straine! La Ministerul Agriculturii apare inca sporul de gripa aviara de 50% din salariu, desi nu mai e cazul. Autoritatile recunosc ca e haos, dar cred ca schimbarea sistemului ridica probleme.

Tags: stat, castig, private,


VIDEO PROTVPLUS.RO