Presedintele Romaniei si-a condus mama pe ultimul drum

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Alaturi de Traian Basescu i-au fost fratele, sotia si cele doua fiice, aproape 1.000 de localnici din Constanta, dar si colegi de partid sau ministri.

 

Oricat de tare a incercat sa se tina, presedintele a plans in hohote la mormant iar fiica lui mai mica, si ea vizibil coplesita de durere, a incercat sa-l incurajeze. Si-a tinut tatal de mana si l-a luat in brate, desi nici ea nu-si putea stapani lacrimile.

Alaturi de familia Basescu au stat prim-ministrul Emil Boc, colegi de partid: Blaga, Videanu, Udrea, Boiagiu, Flutur, dar si Printul Paul impreuna cu sotia sau George Becali. Cu totii au adus coroane si au participat la slujba.

Pentru Traian Basescu, ultimele doua zile au fost istovitoare. Cand a aflat de moartea mamei sale era la Bruxelles, la un summit international si s-a grabit spre tara cu o cursa de linie. De atunci a stat mereu langa sicriu.

Citește și
Crin Antonescu si Victor Ponta
Crin Antonescu si Victor Ponta ii transmit condoleante lui Basescu
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Dupa ceremonia funerara, apropiatii, dar si zeci de persoane care le-au fost aproape, au participat la un parastas in memoria mamei presedintelui. Plecata dintre noi la 81 de ani.

Slujba de inmormantare a fost tinuta de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, la mormantul situat pe aleea principala a cimitirului presedintele mergand in urma dricului de brat cu sotia sa, Maria, si cu cele doua fiice, Elena si Ioana.

In momentul in care sicriul a fost coborat in groapa, toata familia a izbucnit in plans, iar alaturi de ei si o parte din asistenta prezenta.

Marti noapte, seful statului si-a privegheat mama la Catedrala Marinarilor din Constanta pana tarziu, cand oboseala si-a spus cuvantul.

Rapus de oboseala, seful statului a parasit catedrala in jurul orei doua, impreuna cu sotia lui. La capataiul mamei sale au ramas insa pana dimineata fratele lui, Mircea Basescu si cele doua fiice ale presedintelui.

Presedintele a gasit rabdarea sa vorbeasca si cu cei care au venit sa ii aduca un ultim omagiu mamei sale - o femeie fermecatoare prin discretie, modestie si bunatate. Cei care au cunoscut-o vorbesc despre ea cu lacrimi in glas.

05 Octombrie

Imbracat intr-un costum negru, presedinte a urmat indeaproape sicriul. Desi a facut eforturi vizibile sa nu se piarda, Traian Basescu tot a varsat lacrimi de dorul mamei.

In biserica, Traian Basescu a inceput sa dea semne de oboseala. Nu mai dormise de peste 24 de ore, cu toate acestea a continuat sa vegheze sicriul impreuna cu sotia lui, zguduita de plans, semn prima doamna a pierdut o soacra buna. Si fiicele celor doi duc dorul bunicii.

Ce-i drept, Traian Basescu a ajuns dimineata in jurul orei 2 la Constanta de la Bruxelles, unde participa la un summit. Marcat la fel ca fate cea mica, ce poarta numele bunicii, a urcat imediat in apartamentul cu nr 13. Ultima oara isi vizitase mama la sfarsitul saptamanii trecute. Parca presimtit ca se va intampla ceva tanti Jeni cum o alintau toti a chemat preotul.

O multime de cunostinte au venit la catedrala sa ii aduca un ultim omagiu unei femei fermecatoare prin discretie, modestie si bunatate.

Vecinii spun ca cea mai mare bucurie a ei era sa le deschida usa colindatorilor si sa le ofere prajituri de casa sau fructe. De altfel, asa obisnuia sa ii intampine si pe reporteri.

Cele doua fiice, Elena si Ioana, au venit si ele, seara tarziu, la o jumatate de ora distanta. Fata cea mica a presedintelui, vizibil afectata de pierderea bunicii, avea ochii in lacrimi.

Cu toata durerea, Maria Basescu si cele doua fiice au gasit puterea sa schimbe o vorba cu vecinii si prietenii ce au venit sa depuna flori, si sa aprinda o lumanare la capataiul celei pe care o numeau cu drag "tanti Jeni".

La nici jumatate de ora dupa sosirea presedintelui, sotia lui impreuna cu fiica cea mica, insotite de Mircea si Doina Basescu, au plecat sa se odihneasca. Nu inainte de a imparti prajituri si apa minerala jurnalistilor care asteptau de ore bune in fata blocului.

Mama presedintelui, Elena Basescu, s-a stins din viata in apartamentul ei din Constanta.In varsta de 81 de ani, Tanti Jeni, cum ii spuneau vecinii, suferea de o boala grava.

Anul trecut, aceasta a fost operata la Institutul Oncologic din Bucuresti.

"Iar dupa luni de mers pe-ntinderea albastra
Intors din nou la tarmul tau iubit
Ai alergat grabit spre casa
Sa vezi iar chipul mamei fericit.
Casa era pustie si cernita
Si ai plecat incet, spre cimitir
Ca sa asezi in tarana inca proaspat ravasita
Un trandafir, trei lacrimi si-un sarut
La capul mamei ce murise trista
Cu gandul la copilul ce-a crescut!"

Poezia scrisa chiar de Traian Basescu in anii tineretii pare acum o previziune trista. Moartea Elenei Basescu l-a prins pe fiul ei cel mare departe de tara, dar nu pe marile lumii, ci la Bruxelles.

Apropiatii familiei spun ca, la sfarsitul saptamanii trecute, seful statului si-a vizitat mama grav bolnava, la Constanta.

Elena Basescu era o femeie iubita de toata lumea.

Micul apartament din Constanta era ticsit cu fotografii ale sotului si ale celor doi copii, semn ca doamna Basescu a fost o familista convinsa, o sotie si o mama desavarsita.

Chiar daca a marturisit in dese randuri ca isi vede mult prea rar mama, Traian Basescu a folosit fiecare moment liber pentru a o vedea. De fiecare data, venea incarcat de daruri.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Presedintele Traian Basescu se intoarce in tara luni seara
Presedintele Traian Basescu se intoarce in tara luni seara

Seful statului si-a scurtat vizita de doua zile la Bruxelles si va reveni luni seara in tara, ca urmare a decesului mamei sale, Elena Basescu.

Crin Antonescu si Victor Ponta ii transmit condoleante lui Basescu
Crin Antonescu si Victor Ponta ii transmit condoleante lui Basescu

UPDATE: Presedintii PNL si PSD i-au transmis un mesaj de condoleante presedintelui Traian Basescu, a carui mama a murit luni dupa-amiaza.

Traian Basescu recita versuri pentru mama sa la Serviciul Roman de Comedie
Traian Basescu recita versuri pentru mama sa la Serviciul Roman de Comedie

Credeati probabil ca stiti totul despre primul om in stat. Aflati ca va inselati. Presedintele Traian Basescu n-a fost in tinerete doar navigator, ci si poet.

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic
Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic

236 de români blocați de aproape două zile pe Aerportul din Dubai lovit crunt de inundații au revenit joi dimineață în țară.