Vezi lista scutirilor de TVA si cum se aplica anti-evaziunea fiscala


Ultimul update: Joi 08 Noiembrie 2012 10:27
Data publicarii: Vineri 23 Iulie 2010 00:00
Categorie: Stiri Economice

Dupa ce a scumpit aproape toate produsele din Romania prin majorarea TVA-ului la 24%, Guvernul incearca sa mai indulceasca putin masurile de austeritate.

Premierul a prezentat o lista de produse si servicii pentru care taxele au fost metinute la 5 sau 9% si pentru care tarifele n-ar trebui sa creasca. Teoretic.

Se aplica TVA de 9 % pentru

  - biletele care se vand la intrarea in muzee

  - biletele de cinematograf

  - biletele de teatru, opera sau alte institutii culturale

  - biletele la Gradina Botanica.

Se aplica TVA de 9%

La vanzarea de manuale, ziare, carti, reviste,

Pentru proteze (in afara de cele dentare) si medicamente pentru uz uman si veterinar.

TVA de 9% se aplica si la cazarea in regim hotelier.

TVA-ul ramane la 5% pentru cei care isi achizitioneaza prima locuinta. Insa numai daca proprietatea valoreaza mai putin de 380.000 de lei si are o suprafata de maximum 120 de metri patrati.

Aceleasi TVA se aplica si pentru caminele de batrani, casele de copii si locuintele sociale construite de primarii.

De asemenea, tot 5% se aplica si pentru cladirile, inclusiv a terenurilor construite de primarii ca locuinte sociale, cu chirie subventionata, unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei, a mai spus seful Guvernului.

La randul sau, ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a precizat ca tot ceea ce prevede ordonanta de urgenta privind evaziunea fiscala este foarte amanuntit prezentat in normele de implementare adoptate in sedinta de vineri.

Astfel, normele reglementeaza modul in care se face inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari, perioadele tranzitorii referitoare la TVA, facturi si avansuri primite si platite inainte si dupa 1 iulie. De asemenea, in ceea priveste antrepozitele, normele reglementeaza regimul produselor care circula sau care sunt in antrepozitele de depozitare care-si inceteaza acest regim.

Alte prevederi se refera la modalitatile de constituire a garantiei sau modalitatile prin care se fac restituirile de accize si taxe vamale platite pentru produsele care ies din tara.

Privitor la normele de aplicare a legilor impotriva evaziunii fiscale, din actul normativ au fost eliminate prevederile initiale referitoare la aplicarea TVA pentru achizitii intracomunitare si accizele la produse de lux, dupa ce Comisia Europeana a atentionat ca aceste prevederi incalca legislatia Uniunii Europene.

Statul incepe controalele ca sa-i prinda pe cei care pacalesc FISC-ul
Statul combate evaziunea: amendeaza copiii actori in Cocoselul Neascultator
Vladescu: Luam in calcul largirea bazei de impozitare pentru anul acesta
VIDEO PROTVPLUS.RO