Suntem codasi la accesarea de fonduri europene. Am luat doar 4% in 2010


Ultimul update: Vineri 23 Martie 2012 15:45
Data publicarii: Marti 30 Noiembrie 2010 00:00
Categorie: Stiri Economice

4%. Doar atat a reusit Romania sa ia in acest an de la Uniunea Europeana pentru finantarea de proiecte. Iar vina poate fi pusa atat pe seama birocratiei, cat si pe incompetenta bancilor.

Remarca vine din gura guvernatorului BNR care se mira cum se poate ca atragerea banilor comunitari sa fie declarata prioritara de catre autoritati si in proiecte sa nu se vada nicio schimbare.

Un exemplu este o fabrica de biodiesel care ar fi trebuit partial construita cu finantare europeana. Pe parcursul derularii proiectului, autoritatile nu au aprobat, insa, plata transelor partiale catre investitor, asa cum era normal.

Si acesta este doar un caz. Banii europeni vin pe masura finalizarii unor etape, iar daca intarzie, companiile risca falimentul.

In alte cazuri, investitorul nici macar nu ajunge in faza in care sa primeasca imprumutul bancar si asta de multe ori din cauza angajatilor bancilor, prea slab pregatiti.

"In teritoriu daca le iei si le zgaltai zgaltai bine, nu stiu cati dintr-o sucursala stiu sa citeasca un bilant bancar. Aia e problema", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Potrivit guvernatorului BNR, in primele noua luni ale anului Romania a absorbit cu 70% mai putin fonduri europene fata de anul trecut.

 

Se obtin fonduri europene pentru reabilitarea scolilor din Romania
VIDEO PROTVPLUS.RO