Basescu: Am anuntat CE ca Romania intentioneaza sa contracteze un imprumut


Ultimul update: Vineri 21 Septembrie 2012 01:43
Data publicarii: Joi 29 Ianuarie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

De la o zi la alta, aflam o suma tot mai mare de care Romania are nevoie in plus pentru sustinerea bugetului.


Potrivit agentiei Mediafax, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat aseara ca: "Avem nevoie de cel putin sase, sapte miliarde de euro imprumut. Posibil şi de la FMI. Cei care au spus ca nu vom avea nevoie de FMI s-au cam pripit. Prin luna mai avem nevoie de vreo 20 de miliarde de euro sa ne finantam deficitul".

Este o pozitie diferita de cea a presedintelui Basescu care nu vrea imprumuturi de la FMI, ci numai monitorizarea.

"Am anunţat Comisia Europeana ca Romania intentioneaza sa contracteze un imprumut de 6-7 miliarde euro, sub supravegherea Fondului. Avem nevoie de la FMI de un acord de supraveghere", a spus Traian Basescu.

Lucrurile sunt inlantuite: potrivit prognozei prezentate de FMI, scade cresterea economica, scad impozitele incasate, prin urmare cad veniturile la buget. Guvernul trebuie sa imprumute de undeva acesti bani.

In plus, in acest an, cea mai mare problema este pastrarea unui deficit bugetar cat mai mic, undeva in jur de 2 %. In aceste conditii, statul va cheltui mai mult decat incaseaza cu aproape 3 miliarde de euro.

Nicolae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, a declarat joi agentiei Reuters ca expertii Comisiei prezenti deja la Bucuresti discuta cu autoritatile romane despre acordarea unui imprumut - fapt insa infirmat de Comisia Europeana.

Vezi aici ce inseamna pentru Romania un imprumut la Uniunea Europeana

Tags: buget,

FMI vine cu previziuni economice sumbre pentru anul 2009
Ce inseamna pentru Romania imprumutul de la Uniunea Europeana?
VIDEO PROTVPLUS.RO